0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Adım adım günah  (Okunma Sayısı 474 defa)
cürmümile
Bırakın savaşçı onuruyla ölelim!
Üstad Üye

Ümmetimin SUSKUNLUĞUNU Sana şikayet ediyorum...

« : 02 Şubat 2010, 20:37:16 »

Selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhü ebeden daima
Bir soruya cevap almak istiyorum kardeşlerim.
Sorum şu: Bir insan günahlara nasıl girer? Günahlarda en birinci sebep nedir? Hani görürsünüz ya çok dindar bildikleriniz bile bir gün günah işler. İşte adım adım günah nasıl olur? Herkes düşüncesinde serbesttir.
Moderatöre Bildir   Logged

ALİ İMRAN 191. Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru ünlem
vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #1 : 02 Şubat 2010, 21:03:42 »

öncelikle sorunuza en kısa cevap olarak : günahların tek musebibi nefis'e uymaktır diyelim, sonra sözümüze kaldığımız yerden devam edelim.

nefis ile mucadelede bir kesit:

AHİDLEŞME:

Nefsimizi şöyle hesaba çebelim: Günün ilk saatleninde, günlük işler başlamadan önce, ahitleşmek -sözleşmek- için belli bir saat tayin edelim. Mesela sabah namazından sonra ıssız bir köşeye çekilerek nefsimize hitaben şöyle diyelim:

"Şimdi ben yaşıyorum, ancak ne zamana kadar yaşayacağım belli değil. Belki bir saat belki de daha fazla yaşarım. Saatler, günler, aylar ve yıllar geçip gittiler ancak daha elimde sermayem sayılan saatler var ve o saatlerin her birinde Ahiretim için bir azık alabilirim. Şimdi ecelim gelip çatmış olsaydı ve Azrail ruhumu almak için gelseydi bir gün ve hatta bir saat daha yaşamayı ne kadar isterdim? Ey zavallı nefs! Böyle bir halde olduğunu ve isteğinin de kabul edilip dünyaya yeniden döndüğünü farzet. Bu durumda ne yapardın acaba? Ey nefs! Bana ve kendine acı ve bu saatleri boşa geçirme. Kusur etme; aksi takdirde artık hasretlerin bir fayda vermediği Kıyamet gününde pişman olursun.

Ey nefs! Ömrünün her saati karşısında Allahu Teâlâ senin için bir sandık bırakmıştır ki senin iyi ve kötü amellerini orada toplarlar ve sen onların sonucunu Kıyamet’te göreceksin. Ey nefs! O sandıkları salih amellerle doldurmaya çalış. Onları günah ve isyanla doldurmamaya dikkat et”.

Bu şekilde organlarımızın her birine teker teker hitab ederek günah işlememesi üzere ondan söz alabiliriz. Mesela dilimize şöyle deriz: “Yalan, dedikodu, başkalarını çekiştirme, kusur arama, küfretme, saçmalama, diğerlerine hakaret etme, başkalarını tahkir etme, kendini medhetme, cedelleşme, yalan yere tanıklık etme, ahlâkî alçaklıklardan ve Allah'ın haram kıldığı konulardan olup insanın uhrevî hayatını mahvederler. Bunları yapmana müsade etmem. Ey dil! Kendine ve bana acı ve günah işlemeyi terket! Zira konuştuğun bütün sözler amel deflerinde kaydedilir ve ben Kıyamet günü onların hepsinin cevabını vermek zorundayım.”

Bu vasıtayla dilimizden günah işlememesi üzere söz almalıyız. Daha sonra dilin yapabileceği hayırlı amelleri hatırlatıp gün boyunca onu yapmaya zorlamalıyız. Örneğin şöyle demeliyiz: “Ey dil! Sen falan zikir ve filan sözle amel hazineni nur ve neşeyle doldurup Ahiret’te de onun sonucuna kavuşabilirsin. Bundan gaflet etme; zira aksi takdirde pişman olursun.

Bu vasıtayla organlarımızdan her birinden teker teker günah işlemeyip salih amelde bulunmalarına dair söz alabiliriz...

Ruhullah

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
cürmümile
Üstad Üye

« Yanıtla #2 : 02 Şubat 2010, 21:59:28 »

selamün aleyküm kardeşlerim
Aslında soruyu soran ben olduğum için ilk görüş bildiren ben olmalıydım. Neyse Vuslat abiye teşekkür ederim. Benim de görüşüm nefisin fısıltılarıdır. Önce nefis hoş gösterir. Şeytan da Allah'ın affedici olduğunu hatırlatır. Böylelikle insanın günah işleyebilir(ünlem) kanısına varmasını sağlar. İnanıyorum ki insan günah işlerken Allah'ı pek az anar. Daha sonra günahlar peş peşe gelir. Yavaş yavaş Allah korkusu silinir. Nefis daha çok hoşlanır bu günahlardan. En sonunda en büyük günahları da küçük görür. Günahlara batmamaya dikkat edenleri kıskanır. Onların mücadelesine karşı durur.

ALİ İMRAN 191. Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru ünlem
têkoşîn
İnsana en lazım iş, en mühim vazife, Yüce Allah'a karşı muhabbet peyda etmek ve esmasına yapışmaktır
Site Yöneticisi

« Yanıtla #3 : 02 Şubat 2010, 22:03:42 »

Şeytan bir müslümanı özellikle sünnetleri ondan yavaş yavaş uzaklaştırarak işe işe başlar.Derken mehruhlara daldırır..birde bakarsınız kendini haramların içinde bulu vermiş.

cürmümile
Üstad Üye

« Yanıtla #4 : 02 Şubat 2010, 22:18:15 »

teşekkür ederim gardaşım

cürmümile
Üstad Üye

« Yanıtla #5 : 02 Şubat 2010, 22:24:05 »

Vuslat abeeeee
Ben hep böyle sorular sorsam cevap konusunda yardımcı olur musunuz?

têkoşîn
İnsana en lazım iş, en mühim vazife, Yüce Allah'a karşı muhabbet peyda etmek ve esmasına yapışmaktır
Site Yöneticisi

« Yanıtla #6 : 02 Şubat 2010, 22:49:03 »

kardeş siz sorun cevap konusunda birileri inşAllah yardımcı olur

Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: