0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Ashabıma sövmeyin!  (Okunma Sayısı 700 defa)
HabiR
Ziyaretçi
« : 04 Aralık 2009, 12:16:58 »

Ashabıma sözmeyin!...

Sahabenin  hepsinin  adil  oluşu,  Allah  Teala’nın  onları ta’dil etmesiyle pak ve temiz olduklarını bize haber vermesi ve ümmetler içinde onları seçmiş olmasıyla sabit olmuştur.1

Hadisi şeriflerde;

“Şüphesiz  Allah  beni  seçti,  ashabımı  seçti,  onlardan benim için vezirler, yardımcılar, akrabalar kıldı. Kim onlara lanet  ederse, Allah’ın meleklerinin  ve  bütün  insanların laneti   onun   üzerine   olsun.   Allah   kıyamet   günü   onların kazandıklarını kabul etmez ve düzeltmez.”2

“Ümmetimin en hayırlıları benim  asrımda yaşayanlardır…”3

“Ashabıma  sövmeyin! Canımı kudret  elinde bulunduran  Allah’a  yemin  ederim  ki  herhangi  biriniz  Uhud dağı  kadar  altın  infak  etse,  onlardan  birinin  bir ölçek  hatta yarım ölçek sadakasına ulaşamaz.”4

“Ashabım  hakkında  Allah’tan  korkun!  Benden  sonra onları  kendinize  hedef seçmeyin!  Kim  onları  severse  bana olan  sevgisi  sebebiyle sever;  kim  de  onlara  buğz  ederse bana olan buğzu sebebiyle buğz eder. Her kim onlara eza ederse  bana  eza  etmiş  olur.  Her  kim bana  eza  ederse Allah’a eza etmiş  olur. Her kim de  Allah’a eza ederse çok sürmez, Allah onun belasını verir.”5

“Sünnetime  ve benden sonra gelecek, halka kılavuzluk eden raşit halifelerin sünnetine yapışın. Onlara iyi tutunun ve ona sımsıkı sarılın.”6

“Ümmetim 73 fırkaya ayrılacaktır. Hepsi de ateştedir, ancak biri müstesna” Bu müstesna olanların kimler olduğu sorulduğunda;   “Benim   ve ashabımın   yolunda   olanlar” buyurdu.7

Ebu Muaz Seyfullah Erdoğmuş

---------------------------

1 Hatib Bağdadi el Kifaye(s.46) İbni Abdilberr İstiab(1/2) bkz.:İbnu  Salah  Ulumul  Hadis(s.295)  Suyuti  Tedribur  Ravi(2/214) İbni Hacer  el İsabe(1/9) Amidi İhkam(1/320) Şatıbi Muvafakat(4/55)

2    Acurri Erbain(11)  Tayalisi(s33)  İbni   Ebi Asım es- Sünne(1000)  Ahmed(3/134,    5/325) Hakim(3/632) Taberani(17/140) Ebu  Nuaym      Hilye(2/11) Mecmauz Zevaid(10/17)  Tahricus  Sünne(2/483)  Dehlevi  Bustan(s.143) İbni Abdilberr el-İstiab(1/6)

3  Buhari (3/151, 4/189, 7/174) Müslim(4/1964) Ahmed(1/434, 2/479,  4/427)  Tirmizi(2302)  Nesai(7/17) Bezzar(1/370) Taberani(18/233) Hallal es-Sünne(1/233,  2/434,  3/521)  İbni Abdilberr et-Temhid(4/11, 17/300, 20/252) Buhari Tarih(8/347) Beyhaki(10/74,123) Ebu Avane(4/172) Rafii    Ahbaru Kazvin(1/119)  İbni  Mende  Şurutul  Eimme(s.27)  Tahavi  Şerhu Meanil  Asar(4/151)  İshak  Bin  Rahuye(1/154)  Deylemi(2/171) Zehebi   Siyeri   A’lam(15/474)   Mizzi   Tehzibül   Kemal(9/398) Fethul Bari(6/574, 7/7) Zübeydi İthaf(2/223) Telhisul Habir(4/204) İbni Kesir el-Bidaye(6/286)   Hatib   Tarih(2/53) Mecmauz Zevaid(10/20)

4  Buhari(4/195) Müslim(4/1967) Ziyaul Makdisi Muhtare(6/67) İbni  Hibban(15/455) Ebu Davud(4658) Tirmizi(3861) Ahmed(3/11,63) Beyhaki(10/209) Şuabulİman (2/190) Deylemi(5/13-14)   Suyuti   Dibac(5/486)   Fethul   Bari(7/34)   et- Temhid(20/251)  Buhari  Tarih(7/80)  Ebu Nuaym  Hilye(3/350) Nesai  Sünenül  Kübra(5/84)  Tayalisi(1/290)  Ebu  Ya’la(2/342) Taberani Sağir(2/176) Rafii Ahbaru Kazvin(2/398)

5  Tirmizi(3862) Ahmed(5/54, 57) İbni Hibban(Mevarid; 1/568) Ru’yani(2/92) Hallal  es Sünne(2/481, 3/514) İbni  Receb Cami (s.360) İbni Ebi Asım es-Sünne(2/479) Beyhaki el-İtikad(s.321)  Deylemi(1/146)  Zehebi  Mizan(4/135)  İbni  Hacer Lisan(3/306) Tehzibut Tehzib(6/160) Mizzi Tehzibul Kemal(17/110) Hatib(9/123) Ahmed Fadailus Sahabe(1/47-49)

6  Ebu  Davud(4607)  Tirmizi(2676) İbni Mace (42) Ahmed(4/126, 127) Darimi(1/57) Taberani Evsat(1/78) Hakim(1/174) İbni Hibban(1/179) Beyhaki(10/114) Ebu Nuaym Müsnedül  Müstahrac(1/35) Tahavi  Şerhu  Meani(1/80,  257) Taberani(18/245) Müsnedi Şamiyyin(1/254) İbni Receb Cami(s.59) Beyhaki Şuab(6/67) Lalkai İtikad(1/75) Beyhaki el-İtikad(s.229) İbni Ebi Asım es-Sünne(1/29) Mervezi es-Sünne(s.26) et-Temhid(8/66) Hilye(5/220) Hakim Medhal(s.80) İbni Hazm Muhalla(11/356) İbnül Münzir el-Evsat(1/225) Amidi el-İhkam(1/290) Hatib Muvazzahu Evham(2/489)

7   Ebu Davud(sünnet,1) Tirmizi(iman, Cool İbni Mace(fiten, 17) Ahmed(2/332)  Taberani  Sagir(724) Darimi(siyer, 75) Hakim(1/128)

Moderatöre Bildir   Logged
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #1 : 07 Aralık 2009, 13:39:41 »

Bismillahirrahmanirrahim

Değil Ashaba sövmek, normal bir insana bile sövmek acizlikten öte Kuranın ve Resulullah Ahlakının onaylamadığı bir üsluptur.

Yalnız naklettiğiniz rivayetlere binaen söylüyorum. Bazısının senedi zayıftır bazısı diğer hadislerle çakışmaktadır. Resulullah efendimizi gören veya onunla yaşayan veya onunla savaşa katılan her insan Sahabe değildir. Sahabe Allah Resulü ile yaşayıp, onun emri doğrultusunda yaşayan ve Resulullahtan sonra da O'nun emrinden şaşmayan insanlardır.
HabiR
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2009, 18:49:45 »

murtazaali kardeşim Allah razı olsun. Murtazaali kardeşim müsadenizle bir şey sormak  istiyorum. Ashap ile sahabe aynı şey mi? Bir de daha önce bu konuya benzer bir hadis (? ) sormuştum;

Ehli beytim yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız hidayet bulursunuz

( أهل بيتي آالنجوم ، بأيهم اقتديتم ؛ اهتديتم )

Uydurma

Ravilerinden  olan  Ahmed  b.  Kâsım  er-Reyyân  hakkında  ez-Zehebî,  yalancı olduğunu söyler. Bu rivayet yalancı olan Ahmed b. Nubeyt nüshasındadır. Dolayısıyla İbn Arrâk44[44]  rivayetin uydurma olduğunu beyan eder.

ben bu hadisi çok duydum ama az evvel uydurma hadisler diye bir yazı okudum bunun uydurma olduğunu söylüyordu.
   bu soruma nun abimiz ehlibeyt kavramıyla alakalı olduğunu söylemişti yanlış hatırlamıyorsam. Bu kavramlar hakkımda bize biraz bilgi verir misiniz?
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #3 : 07 Aralık 2009, 20:36:21 »

murtazaali kardeşim Allah razı olsun. Murtazaali kardeşim müsadenizle bir şey sormak  istiyorum. Ashap ile sahabe aynı şey mi?
Her ikimizinde anladığı gibi farklı bir şey değil kardeş. Lügat itibariyle ashab, arkadaş manasına gelen "sâhib" kelimesinin çoğuludur. İslâm ıstılâhında "Hz. Peygamber'in arkadaşları" için, daha geniş kapsamıyla Resulullah'ı gören müminler için kullanılmıştır. Sahabî ve çoğulu olan sahabe terimleri de aynı manayı ifade eder.

Ehli beytim yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız hidayet bulursunuz

( أهل بيتي آالنجوم ، بأيهم اقتديتم ؛ اهتديتم )

Uydurma

Ravilerinden  olan  Ahmed  b.  Kâsım  er-Reyyân  hakkında  ez-Zehebî,  yalancı olduğunu söyler. Bu rivayet yalancı olan Ahmed b. Nubeyt nüshasındadır. Dolayısıyla İbn Arrâk  rivayetin uydurma olduğunu beyan eder.

ben bu hadisi çok duydum ama az evvel uydurma hadisler diye bir yazı okudum bunun uydurma olduğunu söylüyordu.
Saygı değer kardeşim. Öncelikle bu rivayeti daha doğrusu hadisi bana sorduğunuz için teşekkür ederim. Elimden gelen gayretimle izah edeyim inş. Ama şunu belirtmek isterim. Ehl-i Beytim Yıldızlar gibidir hadisine uydurma diyenler ya bilmeyerek bunu diyor yada bile bile bir gerçeği ört bas ediyorlar. evimdeki Bilgisayarımın Enter tuşu arızalı olduğu için ben konu ile ilgili rivayetleri tek tek nakledicem. Ertesi sabahda konuyu toparlayıp gerekli izahatı yapacağım inş.
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #4 : 07 Aralık 2009, 20:40:44 »

Bilin ki Allah'ın salâtı O'na ve soyuna olsun, Muhammed'in soyu gökteki yıldızlar gibidir; bir yıldız yitti mi, öbürü doğar... "Fedâil'ül-Hamseti Min'es Sihâh'is-Sitte"ye bakınız; 2, s.59-60).
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #5 : 07 Aralık 2009, 20:41:37 »

"Yıldızlar (denizlerde yolunu kaybedenlerin) boğulmaktan amanda kalmalarına (kurtulmalarına) vesiledirler; benim Ehlibeytim ise ümmetimin ihtilâftan kurtulmalarına vesiledir. Bu yüzden Arap'tan bir kabile onlara muhalefet ederse, ihtilâfa düşer ve şeytanın hizbinde yer alır." Müstedrek'üs-Sahihayn, (Hâkim Nişaburî), c.3, s.162; es-Savaik'ul-Muhrika, s.150; İhya'ul-Meyt (Suyutî), Hadis: 35. Yenabiul Meveddet s. 298 Fethül kebir Nebhaninin c.3 s.267. Müstedreküs sahiheyn c.2 s.448 Mecmeuz zevaid c.9 s.174
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #6 : 07 Aralık 2009, 22:29:58 »

Resulullah (s.a.a), bu hadiste ümmetinin, ancak Ehl-i Beyt’e sarılarak ihtilâf ve tefrikadan kurtulabileceğini buyurmuştur. Denizde veya çölde olan bir kimse, nasıl yıldızlarla yolunu bulup sapmaktan kurtulabiliyorsa, İslâm ümmeti de Ehl-i Beyt vasıtasıyla, fikrî, amelî ve siyasî meselelerde onların söz ve davranışlarından yararlanarak ihtilâf ve sapmaktan kurtulabilirler. Hadis şudur:
“Yıldızlar yeryüzü ehli için boğulmaktan kurtulma vesilesi olduğu gibi, Ehl-i Beyt’im de yeryüzü ehli için (ihtilâftan) kurtulma vesilesidir.”

Resul-i Ekrem (s.a.a):
"Yıldızlar (denizlerde yolunu kaybedenlerin) boğulmaktan amanda kalmalarına (kurtulmalarına) vesiledir; benim Ehlibeyt'im ise ümmetimin ihtilâftan amanda kalmalarına vesiledir. Bu yüzden Arap'tan bir kabile onlarla muhalefet ederse, ihtilâfa düşer ve şeytanın hizbinde yer alırlar."

İmam Ali (a.s): “ Bilin ki Allah'ın salâtı O'na ve soyuna olsun, Muhammed'in soyu gökteki yıldızlar gibidir; bir yıldız yitti mi, öbürü doğar; Allah'ın lütuflarının size verildiğini görüyorum ben; size de umduğunuzu gösterecektir." (Nehcul-Belağa,100)

İmam Ali (a.s): “Bilin ki şüphesiz Al-i Muhammed’in (s.a.a) misali gökteki yıldızların misalidir. Bir yıldız batınca diğeri ortaya çıkar. Adeta Allah’ın nimetleri, aranızda kemale ermiş ve sizlere arzu ettiğiniz şeyler verilmiştir.” (Şerh-u Nehc’il Belağa-i İbn-i Ebi’l Hadid, 7/76)
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #7 : 08 Aralık 2009, 09:40:27 »

Saygı değer Muhterem Habir kardeşim! Ehl-i Beytim Yıldızlar gibidir hadisi yukarıdaki Hadislerden ibarettir. Değerli kardeşim, bu hadis Ehl-i Sünnet alimlerinin kriterlerine göre sahihdir. Neden derseniz bu hadis Ehl-i Sünnetin Muteber kaynaklarında geçmekle beraber buna benzer bir çok hadisde geçmektedir. Bazıları zannediyor ki, bu hadis, "Ashabım Gökteki yıldızlar gibidir" hadisi karşısında uydurulmuş bir hadistir. Ama durum öyle değildir. Tam aksine "Ashabım gökteki yıldızlar gibidir" hadisi, tarihin beyan ettiğine göre "Benim Ehl-i Beytim Nuhun Gemisi gibidir" hadisi karşısında uydurulmuş bir hadisdir. Daha önce bu forumda "Ashabım Gökteki Yıldızlar gibidir" hadisinin Uydurma olduğunu, senetlerinin son derece zayıf olduğunu bir çok kaynak ve delille beyan etmiştim.

http://www.vuslatsevdasi.com/forum/sia_kardesler_ve_onlarin_gorusunu_savunanlar_okusun-t21171.0.html;msg72926#msg72926

Değerli kardeşlerim Allah Resulünün dilinden, Ehl-i Beyt hakkında çıkmış olan bu gibi hadisler bir çok kaynakta yer almıştır. Fakat kaynaklarda yer almasına rağmen akıllara gelmemekte, görülmemektedir. Örneğin İmam Malikin Muvatta isimli eseri ile beraber 3 kaynakta geçen "ben size iki ağır emanet bırakıyorum. Biri Kuran diğeri sünneti seniyye..." hadisi Ehl-i sünnet alimleri tarafından zayıf bilinmesine rağmen dillerden düşmüyor. Fakat içlerinde Sahihi Buhari, Sahihi Müslim, Kütübü Sitte de olmak üzere toplam 83 kaynakta geçen "Ben size iki ağır emanet bırakıyorum. Biri Kuran diğeri Ehl-i Beytim..." Hadisi akıllara gelmemekte, görülmemektedir. Ki bu hadis hakkında da Uydurma diyene daha rastlamadık. Kütübü Sittede ki yerini sunayım inş.

Süneni Tirmizide geçen şu rivayete dikkat etmek gerek. Buyuruyor Allah Resulü: Ben ilmin şehri Ali kapısıdır. İlim isteyen kapıya gelsin.

Fakat en muteber kaynaklara örneğin Buhari, Müslim gibi iki büyük esere baktığımızda İlim Şehrinin kapısında çok, çok az olmak üzere (Bu nakiller 50'yi geçmez)  nakille karşılaşıyoruz fakat bunların çoğusuda dikkate alınmaz. Ama tam tersi, Resulullah efendimizin yanı başında 2 yıl kalanlar veya yanı başında pek nadir bulunanlardan 5537 veya 2220 küsur tane hadis nakledilebiliyor. Bunlar akıllara takılması gerek soru işaretleridir.
NEDEN?

HabiR
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 08 Aralık 2009, 16:41:27 »

ilginiz için Allah razı olsun murtazaali kardeşim.
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: