0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: bankada kırdırılan çekler.  (Okunma Sayısı 292 defa)
_uMuT_
Mir Üye

seven sevilene tabi olur.

« : 02 Mart 2011, 13:40:48 »

Elimizde bulunan iş bankası çekini bulunduğumuz yerde bulunan ziraat bankasında kırdırsak banka komisyon alıyor.  iş bankası bulunduğumuz yerde yok. Başka ile gidecek olsak zaten ziraat bankasının keseceği komisyon kadar yol parası vereceğiz. Bu durumda çekimizi ziraat bankasında komisyon karşılığı kırdırsak caizmidir?
Moderatöre Bildir   Logged

(dualar sana filistin)
cebelinur
dogruhabergazetesi.com
Yardımcı Yönetici

ŞİMDİ DUA ZAMANIDIR......

« Yanıtla #1 : 02 Mart 2011, 18:31:03 »

kırdırsak ne anlama geliyor umut abim.

Kabrin arkası için çalışınız. Hakiki saadet ve lezzet ordadır.
HasanHüseyin
Tecrubeli üye
**

« Yanıtla #2 : 02 Mart 2011, 18:43:51 »

Çekte yazılan parayı bankadan tahsil etmek yani almak, çekmek demektir..
cebelinur
dogruhabergazetesi.com
Yardımcı Yönetici

« Yanıtla #3 : 02 Mart 2011, 23:21:45 »

ozaman internet bankacılığını ve telefon bankacılığını açarsın. ordan 1TLye istediğin bankaya EFT yapabilirsin. nrmal vadesiz hesaplar için açılabilir ama çek için internet bankacılığı veya telefon bankacılığı açılabilirmi bilemiyorum.

vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #4 : 03 Mart 2011, 11:13:42 »

_umut_ abi şimdi çekin vakti gelmiş mi gelmemiş mi?

zamanından önceki bir çeki kırdırtmak faiz olayına girer. öbür türlü zamanı gelmiş fakat banka'dan dolayı, bir başka bankada çeki kırdırtmak fıkhı olarak şüpheli bir işleme girer. Çünkü Diğer bir bankaya karşılıksız bir para vermiş oluyorsun...

Cebelinur kardeşim... 'çeki kırdırtmak' şu anlama geliyor : vadesinden önce üzerindeki miktardan daha az peşin bir bedelle bu senet ve çeki başkasına ciro etmektir. Yani yazılı olan bedelden az para tahsil etmektir.

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
_uMuT_
Mir Üye

« Yanıtla #5 : 03 Mart 2011, 13:36:42 »

şimdi çekin vakti gelmiş mi gelmemiş mi?

daha bir ay var çekin gününe sıkışıklıktan dolayı çeki paraya çevirmeyi sormuştum.

(dualar sana filistin)
vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #6 : 03 Mart 2011, 13:46:01 »

daha bir ay var çekin gününe sıkışıklıktan dolayı çeki paraya çevirmeyi sormuştum.

Anladım üstadım.

Bu konuda Hayrettin Karaman hocanın bir açıklaması var, sanırım genel kanaat'te o yöndedir. Açıklama şöyledir :

...çek ve senet kırdımayla ilgili durumu anlatarak cevap vermek istiyoruz. Satıcı veya mal sahibi peşin paraya ihtiyaç duyunca elindeki çeki, senedi ödeme günü gelmeden götürüp bir bankada peşin paraya çeviriyor. Yani banka çek ve senetteki paranın bir miktarını kesiyor, gerisini peşin olarak kendisine ödüyor, böylece eksik de olsa eline peşin para geçiyormuş. İleride ödenecek senet ve çekin parasını peşin olarak ödeyenden eksik alıyor, kalan parayı da ödeyen adama vermiş oluyor. Bu durumda peşin para ödeyene vermiş olduğu bu para neyin karşılığı oluyor? Elbette aldığı peşin paranın faizini teşkil ediyor. Biz buna: – Bu, faizle borç almaktır, desek daha da açıklayıcı olur sanıyorum. Bu insan, çek ve senedi verdiği kimseye demiş oluyor ki: – Günü gelince bu çek, senetle fazlasını alacaksın. Öyle ise şimdi bana peşin olarak şu kadarını ver, kalan şu kadarı da bana verdiğin paranın faizi olarak sen al. Olayın özü budur.

selam ile

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
_uMuT_
Mir Üye

« Yanıtla #7 : 03 Mart 2011, 13:50:15 »

EyvAllah Allah razı olsun

(dualar sana filistin)
cebelinur
dogruhabergazetesi.com
Yardımcı Yönetici

« Yanıtla #8 : 03 Mart 2011, 18:36:37 »

Allah razı olsun.

Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: