0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Bir Soru ???  (Okunma Sayısı 263 defa)
Şehid Renginde
Fî Sebilillâh
Usta Üye

Birgün gelir kavuşuruz.."özgürlüğün gölgesinde.."

« : 07 Haziran 2010, 15:36:11 »

Selamun aleyqum.

Sorum şu : Namaz kılarken gözleri kapamak mekruh diye biliyoruz. Ben bunun sebeplerini öğrenmek istiyorum. Gözlerimi kapayınca huşu içinde kılıyorum, öbür türlü zor oluyor.
Bir yerde, gözler şahitlik etsinler diye açık tutulur denilmişti. Gözler  kapalıyken de şahitlik edemez mi?

Muhakkak mantıklı bir cevabı vardır.  Bilen abi/ablalardan kısa bir izah yapmalarını istiyorum..

Fiemanillah.
Moderatöre Bildir   Logged

" Anne!
Boyum tamamdır.
Artık Şehid olabilirim.
Dünya benim neyime. . "
_uMuT_
Mir Üye

seven sevilene tabi olur.

« Yanıtla #1 : 07 Haziran 2010, 15:55:42 »

Namazda göz kapatmanın mekruh olduğunu peygamberimiz s.a.v söylemiştir. Çünkü namazda secde yerine bakmak sünnettir. Göz kapandı mı bu sünnet yerine getirilmiş olmaz. Fakat namaz kıldığınız yerde dikkat çeken bir resim yada başka bişi varsa veya huşunuzu artırıyorsa gözlerinizi kapamakta bir zarar yoktur. Zaten bu mekruhta tenzihen mekruhtur (helale yakın mekruh) her hangi bir vebal gerektirmiyor.

(dualar sana filistin)
Şehid Renginde
Fî Sebilillâh
Usta Üye

Birgün gelir kavuşuruz.."özgürlüğün gölgesinde.."

« Yanıtla #2 : 07 Haziran 2010, 16:03:37 »

Allah razı olsun.. Günümüz bayanları namazlık yarışına giriyorlar. İşlemeler, süslemeler falan. İster istemez gözümüz takılıyor Smiley

İslamoğlu demişti ki , Efendimiz bu seccadeleri görse alır duvara asardı Smiley

Neyse, izahınız için Allah razı olsun tekrar, aydınlandım..

" Anne!
Boyum tamamdır.
Artık Şehid olabilirim.
Dünya benim neyime. . "
KeRvAnCaN
Tecrubeli üye
**

« Yanıtla #3 : 07 Haziran 2010, 16:11:47 »

Gözleri namaz esnasında kapamak mekruhtur. Çünkü kıyamda iken secde edilecek yere, rükûda iken ayak üstlerine ve oturuşta iken bacakların üstüne bakmak sünnettir. Gözünü kapayan bir kimse, bu sünnetlere muhalefet etmiş olacağından dolayı mekruh işlemiş olur.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (a.s.m.), “Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın” buyurmuşlardır.

Ancak gözü bir şeye takılıyor ve namazdaki huşuunu kaybediyorsa, gözü kapamak mekruh olmaz. Bunun sebebi şudur: Namazda gözü açmak ve huşu ile namazı kılmak, her ikisi de sünnettir. Ancak huşu ile namaz kılmak, gözü açmaktan daha kuvvetli bir sünnettir. Eğer göz açıldığında, mesela halının üzerindeki bir motife dikkati gidiyor ve huşu kaybediliyorsa, daha kuvvetli bir sünnetin ihyası için, daha zayıf olan bir sünnet terkedilir. Yani huşu için, gözün açık olması sünneti terkedilir.

_uMuT_
Mir Üye

seven sevilene tabi olur.

« Yanıtla #4 : 07 Haziran 2010, 16:36:05 »

Doğru söylemiş islamoğlu.
İmamı gazali Namazda huşu esastır buna mani oalcak her şeyden uzak durmak gerekir demiştir. Hz İsaya şu mabed ne kadar güzel bir sanat eseridir denildiğinde hz İsa Allah mabedlerde taş üstüne taş bırakmaz sizin hayranlıkla baktığınız süslere Allah kıymet vermez diyerek cvb lamıştır.
  ibni abbasta siz bir gün camileri süsleyecek ama mamur etmeyeksiniz demiştir. Şüphesiz kıldığımız namazlarda Allah'a ulacaşak olan bizim takvamızdır. Gerisi teferruat...

(dualar sana filistin)
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: