0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: bir soru : peygamberimiz ''çağa uyun'' demiş midir???  (Okunma Sayısı 570 defa)
гüъεyyε
Üstad Üye

ღνսรlﻪէรενժﻪรıღ

« : 14 Ağustos 2009, 22:10:13 »

geçenlerde birinden duydum  ''peygamberimiz ''çağa göre hareket edin!'' demiştir'' dedi yanındaki de hayır hz ali demiş o sözü dedi.... ben zaten böyle bir sözün ne sevgili peygamberimiz ne de hz ali tarafından söylendiğine kesinlikle inanmıyorum ... ben bu sözün insanların başı açık üniversite okumak için ya da örtünme emrine uymayanların kendi vicdanlarını rahatlatmak veya bi nevi savunacakları bir şeyin olması için böyle bir şey uydurduklarını söyledim ...ve bunun hakkında geniş bilgi sahibi olmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz...Huh?
Moderatöre Bildir   Logged

˙·٠•●  Suskunluğum  asaletimdendir   ●•٠·˙
seriyye
Üstad Üye

Allaha teslim olan eşyayı teslim alır.

« Yanıtla #1 : 14 Ağustos 2009, 22:15:42 »

kuran yaşadıkça gençleşir.tevhidi hiç bir mesaj kıyamete kadar deforme olmayacaktır.dünyalık bir şeylerden dolayı ayetlerle oynamak ancak bel'amların meziyetidir.çağa uygunluk dinin gereklerinden kaçarak değil dine yaklaşarak olur.

_uMuT_
Mir Üye

seven sevilene tabi olur.

« Yanıtla #2 : 14 Ağustos 2009, 22:15:58 »

çağa uyun? derken neyi kast etmiş ki acaba kim bilir eğer demişse açılıp saçılın dememiştir her halde mesela eskiden araba yoktu araba kullanındır belki eskiden kılıç vardı şimdi füzeler uçaklar var eğer demişse kanaatimce bunları kast etmiştir yoksa islamdan taviz verme anlamında asla öle bişi demez peygamberimiz.

(dualar sana filistin)
гüъεyyε
Üstad Üye

ღνսรlﻪէรενժﻪรıღ

« Yanıtla #3 : 14 Ağustos 2009, 22:19:27 »

çağa uyun? derken neyi kast etmiş ki acaba kim bilir eğer demişse açılıp saçılın dememiştir her halde mesela eskiden araba yoktu araba kullanındır belki eskiden kılıç vardı şimdi füzeler uçaklar var eğer demişse kanaatimce bunları kast etmiştir yoksa islamdan taviz verme anlamında asla öle bişi demez peygamberimiz.

Allah razı olsun ben de aynen öyle dünüyorum ama kaynak, kanıt,ve yeterince bilgi istiyorum

seriyye
Üstad Üye

Allaha teslim olan eşyayı teslim alır.

« Yanıtla #4 : 14 Ağustos 2009, 22:33:11 »

20- "Kur'an'ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız"
(Hicr, 9)

yani hiç bir şey deforme olamaz.

_uMuT_
Mir Üye

« Yanıtla #5 : 14 Ağustos 2009, 22:43:26 »

Dinimiz yeni inmedi. Dinimizde eksiklik fazlalık yoktur. Bu bakımdan asla reforma ihtiyacı yoktur. Reforma ihtiyaç olan, din olamaz. Hâşâ Allah noksan göndermiş demektir. Bu bakımdan dine yeni bir şey ilave etmek veya çıkarmak dini bozmak olur.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Bazıları yapacağı değişiklikle, dini düzelteceğini zannediyorlar, dinin noksanlığını tamamlayacaklarını iddia ediyorlar. Halbuki din noksan değildir. Kur’an-ı kerimde, (Bugün sizin için dininizi ikmâl eyledim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, size din olarak İslamiyet’i vermekle razı oldum) buyuruldu. Dini noksan sanıp, tamamlamaya [reform yapmaya] çalışmak, bu âyeti inkâr olur. (m.260)

Bugün etiketlisi etiketsizi her reformcu, din yeni inmiş gibi, üstelik hâşâ bunlara inmiş gibi ahkam kesiyorlar. (Yalnız Kur’an) diyerek, herkesi Kur’andan anladığı ile amel etmeye teşvik ediyorlar. Peygamberimizi kabul etmeyen (Kur’andan başka şey, hadis madis, fıkıh mıkıh kabul etmem) diyen nasıl Müslüman olabilir. Böyle iman, böyle Müslüman olur mu? Kur’an kime geldi? Kur’anı kim açıkladı? Kur’anın muhatabı kim? Gelecekten haber veren hadis-i şeriflerden ikisi şöyledir.
(Bir zaman gelir, beni yalanlayanlar çıkar. “Hadisi bırak, Kur'ana bak” derler.) [Ebu Ya’la]

(Allah’ın kitabının dışında uyacağımız bir şey tanımıyorum diyenler çıkar.) [Ebu Davud]

Bugün bid’at ehli olan kişiler, (Peygamber postacıydı, Kur’anı getirince vazifesi bitti, onun açıklamasına gerek yoktur) diyorlar. Halbuki Allahü teâlâ, Resulüne ve onun açıklamasına uyulması gerektiğini bildiriyor. Bu konudaki âyet-i kerimelerden bazılarının mealleri şöyledir:
(İhtilafa düşülen şeyleri açıklayasın diye bu kitabı sana indirdik.) [Nahl 64]

(Resule itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur.) [Nisa 80]

(Allah ve Resulüne itaat eden, en büyük kurtuluşa ermiştir.) [Ahzab 71]

(Resulüm de ki, “Bana uyun ki, Allah da sizi sevsin!”) [Al-i İmran 31]

(O, kendisine vahyedilenden başkasını söylemez.) [Necm 4]

(Ona uyun ki, doğru yolu bulasınız!) [Araf 158]

(Peygamberin verdiğini alın, yasak ettiğinden sakının!) [Haşr 7]

(Allah’a ve Resulüne karşı gelen kâfirler için Allah’ın azabı çok şiddetlidir.) [Enfal 13]

(Allah’ın yolu ile peygamberlerin yolunu farklı göstermek isteyenler kâfirdir.) [Nisa 150/1]

(De ki, Allah’a ve Peygambere uyun! Eğer [uymayıp] yüz çevirirlerse, [kâfir olurlar] Allah da kâfirleri sevmez.) [Al-i İmran 32]

(O ümmi Peygamber, temiz şeyleri helal, pis, çirkin şeyleri haram kılar.) [Araf 157]
Demek ki Resulü de haram etme yetkisine sahiptir. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Peygamberin haram kılması, Allah’ın haram kılması gibidir.) [Tirmizi]

Görüldüğü gibi Resulullaha ve Kur'an-ı kerimin açıklaması olan hadis-i şeriflere uymak çok önemlidir. Sünnet, [hadis-i şerifler] olmasaydı, namazların kaç rekat olduğu ve nasıl kılınacağı, zekat, orucun, haccın farzları, hukuk bilgileri bilinemezdi. Yani hiç kimse, bunları Kur'an-ı kerimden çıkaramazdı. Şu halde Kur'anı anlamak için, onun açıklaması olan hadis-i şeriflere ihtiyaç vardır. Hadis-i şerifleri de anlamak için âlimlere ihtiyaç vardır. Herkes Kur’anı anlayabilseydi o zaman peygambere ne lüzum kalırdı? Eğer herkes Kur'an-ı kerimi doğru anlasaydı, 72 sapık fırka meydana çıkmazdı. Zamanla değişen âdetlerdir. Din zamanla değişmez. Din düşmanlarının oyunlarına gelmemelidir.

Dini biz mi kurduk da, değiştirmeye yetkimiz olsun. Dünya kanunlarını bile kim yapmışsa, yine aynı kimseler değiştirmiyor mu? Millet meclisi koymuşsa, yine aynı meclisin değiştirmesi gerekir. Herkese bu değiştirme hakkını vermiyorlar. Herkes dini değiştirirse, ortaya insan sayısı kadar din çıkar. Artık bu değişik şekillere de din denmez, felsefe denir. Felsefi düşünceler, hiçbir zaman kesinlik taşımaz. Din bilgisi ise kesindir, tartışılmaz. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah’a ve ümmi nebi olan Resulüne iman edin!) [Araf 158]

(Allah’a ve Resulüne itaat edin!) [Enfal 20]

(De ki, ey insanlar, ben, Allah’ın hepiniz için gönderdiği Resulüyüm.) [Araf 158]

(Aralarında hüküm verilmek üzere Allah’a ve Peygambere çağırıldıkları vakit: Müminler, “İşittik, itaat ettik” derler, işte kurtuluşa erenler bunlardır.) [Nur 51]

(Allah ve Resulü, bir işte hüküm verince, artık inanmış kadın ve erkeğe, o işi kendi isteğine göre, tercih etme, seçme hakkı kalmaz.) [Ahzab 36]

(dualar sana filistin)
_uMuT_
Mir Üye

« Yanıtla #6 : 14 Ağustos 2009, 22:48:45 »

Bâtıl dinler çağdan etkilenebilir. Fakat Müslümanlık çağdan nasıl etkilenir? Nasıl etkilenmesi gerekir? Çağa uyabilmek için namazı, haccı mı kaldırmak gerekiyor?

Müslüman, zamana uyar, teknolojinin en iyisini kullanır. Bu zaten dinimizin emridir. Dinimiz, fen bilgilerinde, her değişikliği yapmayı, bütün yeni keşifleri öğrenmeyi emretmiştir. Fakat, namaz, oruç gibi ibadetlerde, değil bir santim, bir milim bile değiştirmek, onu bize bildiren Allah ve Resulünün koyduğu hükmü beğenmemek olur. Bu hükmü beğenmeyen ve değişmesi gerektiğine inanan kâfir olur.

Zamana göre ibadetler değişmez. İbadetlerde değişiklik, dini beğenmemek olur. Hadis-i şerifte, (İbadetleri bizim gibi yapmayan bizden değildir) buyuruldu. Mecelle’de, (Zamanın değişmesi ile, örf ve âdete dayanan hükümler değişebilir. Nassa dayanan hükümler ise değişmez) deniyor.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Kimi yapacağı değişiklikle, dini düzelteceğini zannediyor, dinin noksanlığını tamamladığını iddia ediyor. Halbuki din noksan değildir. Kur’an-ı kerimde, (Bugün sizin için dininizi ikmâl eyledim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, size din olarak İslamiyet’i vermekle razı oldum) buyuruluyor. Dini noksan sanıp, tamamlamaya [reform yapmaya] çalışmak, bu âyeti inkâr olur.) [m.260]

(dualar sana filistin)
гüъεyyε
Üstad Üye

ღνսรlﻪէรενժﻪรıღ

« Yanıtla #7 : 14 Ağustos 2009, 22:51:37 »

Allah razı olsun çok güzel ve çok değerli bilgilerdi bunlar

têkoşîn
İnsana en lazım iş, en mühim vazife, Yüce Allah'a karşı muhabbet peyda etmek ve esmasına yapışmaktır
Site Yöneticisi

« Yanıtla #8 : 15 Ağustos 2009, 11:39:23 »

Sorunun ne amaçla sorulduğu önemli.Eğer çağa uyundan kasıt Kur'an ve Sünnete aykırı olmayan şeylerse çağa uymak elbette gereklidir.Mesela eskiden vasıta olarak kullanılan at,deve gibi hayvanların yerini şimdiki motorlu taşıtlar almıştır.Siz kalkıp şehir içinde deve ile gezmeye çalışırsanız, yada düşmanınızın tanklarına karşı kılıçla mücadele etmeye çalışırsanız  bu olmaz...Kısaca yenilikler Kur'an ve Sünnetin sınırlarını aşmıyorsa kullanılması gerekir.Yok eğer kasıt İslamın haram kıldığı şeyleri uygulamaksa şu unutulmamalıdır ki, Allah'ın yasaları zaman üstü ve evrenseldir.Değişiklik olmaz, Allah Dini Kemale ulaştırmıştır...

MERXAS
MERXAS
Site Yöneticisi

RABBİM BİZİ KENDİNE DOST SEÇİNCEYE KADAR YAŞAT

« Yanıtla #9 : 15 Ağustos 2009, 11:55:53 »

bir soz veya bi hadis duydugumuz once uzerinde duşunmemiz lazım ne amaçla soylendigide onemlidir tabikide bazıları bu sozleri soylerkende degerli zatlara atıfıta bulunurlar bu zulumdur caga uymaktan kast baş çıp okul okumaksa ben eski çagda kalmayı tercih ederim butur konular uzerinde tartışmak bile olmaz konuşulması bile abestir hadis dahi olsa hakkında nas vardır krdeş ban sorarsan sende dikkate alma islamdaki hukumler acık ve nettir slm ve dua ile...

GİDENLER HÜSEYNİ İŞ YAPMIŞTIR KALANLAR ZEYNEBİ İŞ YAPMALIDIR YAPMAYANLAR YEZİDİDİR....
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: