0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Bunlar Ne Yapıyorlar?  (Okunma Sayısı 315 defa)
SidaR
Ziyaretçi
« : 29 Aralık 2009, 19:44:12 »

HSH - Aşağıdaki resimler 27 Aralık günü İran'ın batısında yer alan Kürdistan bölgesinin Bijar kasabasında çekildi.
2009-12-29

2006 yılı itibariyle 46.156 nüfusu olan Bijar kasabası, 1883 metre yüksekliği ile İran’ın en yüksekteki yerleşim yerlerinden birisidir. Kasaba nüfusunun geneli Kürt. Kasabanın tam ismi Bijar-e Garrus’tur. Bijar kelimesi Kürtçe şehir anlamında kullanılmaktadır

Yastan dolayı mı böyle yapıyorlar yoksa. Ne faydası var? Ağrı'dan Caferi bir arkadaşım var onlarında buna benzer yasları var. Şaşırdım. Onlar Alınlarını Hançerle yarıyorlarmış. En az bir çizikle alınlarını kesiyorlarmış. Kendilerini zincirliyorlar. Neden kendilerine böyle zarar veriyorlar ki?

Moderatöre Bildir   Logged
SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 29 Aralık 2009, 19:58:32 »

“Allah korkusu ve iman kalbe yerleşmezse, şeytan Allah korkusu dışındaki korkularla korkutur insanları. Allah’ın dışındakilerden korkmamak için Allah korkusunu gerçekten yaşamak lazım. Hz. Hüseyin’i sevmenin ne olduğunu muhakkak anlayacağız. Evet, gönlümüz ağlayacak gözümüz ağlayacak ama Hasan Basri’nin dediği gibi ‘ey kişi zannetme ki takva ağlayıp gözyaşı dökmektir. Çok iyi bil ki takva haramlardan uzak durup haramlardan el etek çekmektir.’ Allah’ı sevmek Allahın razı olmadığı şeylerden el etek çekmektir. Allah’tan korkmak cehenneme götüren haramlardan günahlardan uzaklaşmaktır. İşte Hüseyin’i bu şekilde seveceğiz.”

Said Şahin
SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 29 Aralık 2009, 20:02:41 »

Başlarına sürdükleri çamur mu?
evet öyle olmalı.
SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2009, 20:05:08 »

Başlarına sürdükleri çamur mu?

Sidar; siz, İran'a fena takdınız azizim Smiley Bence bu yaz tatilinde bir İran seyahati düşününüz...Yerinde tesbit ve inceleme imkanınız olur  Smiley
Cheesy   Cheesy
SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2009, 20:10:06 »

Hüseyin Kıyam 2009-12-29 'dan alıntıdır
Olmaz olmaz böyle şeyler.

Bu, dini bir vecibe değil belki bir adet, gelenek olabilir.

Bu gelenek islami olamaz. Halkın arasında bu geleneğin var olması ben İran'ın komşu ülkelerindeki batıl inançlara bağlıyorum.

Şöyle de olabilir; Hz Hüseyin'in başına gelenlere karşılık "başımıza toprak gelseydi" manasına üst ve başlarına toprak-çamur döküyorlar. Nitekim "başımıza toprak dökülseydi" deyimi biz Kürtler arasında da vardır. Kürtçe de pişmanlık duyulan bir duruma karşılık " xwelî li seré me be" denir.

Oradaki halk Hz Hüseyin'in acılarını paylaşmak adına bunu yaptıklarını sanıyorum. Lakin Hz Hüseyinin acılarını paylaşmak da bu şekil olmamalı. Bu bir hürafe olmalı. Bu hürafeleri kaldıralım, ama daha kaldırmamız gereken o kadar çok şey var ki! Daha ehven şeyler.

vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2009, 20:37:05 »

xwelî lı seri xwe  dêreşinin. (başlarına toprak saçıyorlar)

başına toprak saçma:

yorum:

belliki bu kişiler hz. Hüseyne karşı bir mahçubiyet ve eziklik yaşıyorlar ve kendilerini zillet içinde görüyorlar.
bundan dolayı başlarına toprak saçıyorlar. bir anlamda bize ne olduda biz yardıma gidemedik, 'vahvahlar olsun bize,  bir ölü hükmünde idik...' gibi anlam çıkarabiliriz.
Tabi yinede onlara sormak lazım, en doğrusunu onlar bilir Smiley

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 30 Aralık 2009, 13:35:14 »

Evet vuslat abim bu dedikleriniz olabilir. Yoksa iranda yaşayan bir halk böyle cahil olamaz.

Bunlar kürttürler, fiziki olarak benziyorlar da hani.. hangi dili konuşuyorlar ya da lehçeyi  acaba Smiley
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: