0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Çiğ Köftenin Tarihini Biliyor musunuz...?  (Okunma Sayısı 515 defa)
HÜR
M@Z£UM HUS€YNİ
Tecrubeli üye
**

HEYHAT MİNEZİLLE

« : 23 Temmuz 2009, 16:58:06 »

Çiğ köftenin tarihçesi:

Kommagene krallığı Türkiye’nin güneydoğu’sunda Dicle ve Fırat nehirlerinin yukarı kıyılarında kurulmuştu.

Nemrut dağının zirvesindeki heykeller Kommagene sanatının ihtişamını belgeler.Orada doğu ve batı tam bir uyumla kaynaşır.

Çiğköfte’nin doğuşu ile ilgili olarakta , Hz.İbrahim şuanki Urfa ozamanlar’da ise Kommagene topraklarında doğmuş yaşamış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır.Allah’ın emri ile ateş su olmuş Hz.İbrahim’i yakmamıştır.Hz.İbrahim’in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde oluşan Balıklı göl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.İşte çiğköftenin doğuş öyküsü , Hz.İbrahim dönemine dayandırılmaktadır.

Hz.İbrahim , devrin kralı Nemrut’un putlarını kırarak ,Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz.İbrahim’in ateşe atılmasını emreder.Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayıda yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir avcı,avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister.Hanım evde odun bulunmadığını söyler.Çevrede toplanacak bir tek dal odun dahi kalmamıştır. Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın,ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar.Sonra ezilmiş eti bulgur,biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğköfte” meydana gelir.

Arkadaşlar aslı varmı bilmiyorum ama resim deki çiğ köfteyi canım öyle bir çekti ki anlatamam...
Moderatöre Bildir   Logged
seriyye
Üstad Üye

Allaha teslim olan eşyayı teslim alır.

« Yanıtla #1 : 23 Temmuz 2009, 23:11:24 »

tarihi 40 yıldır.ben tanıdığım çiğköfteyse

vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2009, 23:14:17 »

tarihi 40 yıldır.ben tanıdığım çiğköfteyse
Nemrut döneminde yaşamadıysan, senin tanıdığın çiğköfte olmadığı kesin   Smiley

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
seriyye
Üstad Üye

Allaha teslim olan eşyayı teslim alır.

« Yanıtla #3 : 23 Temmuz 2009, 23:17:23 »

acaba araplarınmı?dayılarım çiğköfte hastasıydılar.hemde orginal et kıyma değil.ordan tanıdım zannettim

yas gülü
Tecrubeli üye
**

ASRA ANDOLSUN İNSAN ZİYAN VE HÜSRANDADIR..

« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2009, 22:29:44 »

tarihçesini pek bilmiyorum fakat duruşu bilşe çok asil insanı cezbediyoooo... Shocked

HAYAT İMAN VE CİHAT ALNIMIZIN YAZISIII...
HÜR
M@Z£UM HUS€YNİ
Tecrubeli üye
**

HEYHAT MİNEZİLLE

« Yanıtla #5 : 10 Kasım 2009, 09:47:04 »

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
cebelinur
dogruhabergazetesi.com
Yardımcı Yönetici

ŞİMDİ DUA ZAMANIDIR......

« Yanıtla #6 : 11 Kasım 2009, 22:41:18 »

bir de bunun yumurtalı olanı varmış. onunda tarihçesini yazarsanız ... Smiley

Kabrin arkası için çalışınız. Hakiki saadet ve lezzet ordadır.
ahmetmeydani
Tecrubeli üye
**

« Yanıtla #7 : 11 Aralık 2009, 23:06:15 »

O da şöyledir herhalde; o avcının komşusu biraz av eti istemiş komşusu da vermeyince kümesten yumurta getirip çiğ köfte yapmaya karar vermişler. Tabi yumurtalı köfte yapana kadar epeyce yumurtayı telef etmişler ama sonunda köfte yapmayı başarmışlar. De hadi afiyet olsun. Fiemanillah.
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: