0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Cüveyriye binti Haris RadiyAllahu Anha  (Okunma Sayısı 108 defa)
hamza01
Üstad Üye

TAĞUTU RED AllahA İMAN

« : 24 Ağustos 2011, 17:33:37 »

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) yedi yüz kişilik bir orduyla harekete geçmişti ve hicri 6.yılın Şaban ayının ikinci gecesi ani bir baskınla sahil boyundaki Fedid bölgesinde Müreysi denilen bir suyun etrafında toplanmış olan Mustalikoğulları kabilesinin bir kısmını öldürdü.Kalan kısmını da esir olarak ele geçirdi. Esirler arasında kabilenin reisi Haris’in kızı Berre de vardı.Aişe(r.anha) şöyle anlatıyor:

“Haris’in kızı,Sabit bin Kays (RadiyAllahu Anh)’ın veya onun amcaoğlunun hissesine düşmüş ve onunla arasında mükatebe ücret karşılığı azat edilme anlaşması yapmıştı.Kendisi göz alacak kadar güzel bir kadındı.Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’den mükatebe akti için gerekli bedeli istemeye geldi.

Kapıda dikilince onu gördüm ve durumundan hoşlanmadım.Çünkü Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in benim o kadında gördüğüm güzelliğini ve çekiciliğini göreceğini anladım.Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’e kendini tanıtarak durumunu anlattı ve mükatebe bedeli için yardım istedi.Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):

“Sana ondan daha hayırlısını söyleyeyim mi?Senin borcunu ödeyeyim ve seni nikahlayayım” buyurunca o da kabul etti.Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) onu azat etti ve Müslüman olduktan sonra kendine nikahladı.Bu haber Müslümanlar arasında duyulunca ellerindeki Mustalikoğullarından ne kadar esir varsa ‘Bunlar Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in akrabalarıdır’ diyerek azat ettiler.

Kavminde Berre’den daha bereketli bir kadın görmedik. Çünkü onun sebebiyle Mustalikoğullarından 100 aile hürriyetine kavuştu.”
Ebu Davud 3931 Ahmed 6/277

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) Berre’nin ismini Cüveyriye olarak değiştirdi. Çünkü Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) itaat ve ibadet manasına gelen Berre’nin yanından çıktı denilmesini kerih görüyordu.
Müslim 2140/16

İmam Zehebi’nin Siyer’inde ve Hafız İbni Hacer’in el-İsabe’sinde belirttiklerine göre Cüveyriye’nin babası Haris de bu evlilikten bir müddet sonra Müslüman olmuştur.

Cüveyriye (RadiyAllahu Anha) ibadete düşkün bir validemizdi.Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bir sabah, hanımı Cüveyriye henüz namaz kıldığı yerde bulunuyorken yanından dışarı çıktı. Sonra kuşluk vakti olunca geriye döndü ki, hanımı hala namaz kıldığı yerde bıraktığı gibi oturuyordu.

Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu:

“VAllahi ben senden sonra şu dört kelimeyi üç kere söyledim ki,eğer bu kelimeler senin güne başladığından beri söylediklerinle tartılsaydı benim söylediklerim,senin söylediklerini tartardı.”

Onlar şunlardır:

−“Allah’ı hamdiyle yarattıklarının sayısı, nefsinin zatının rızası,Arş’ının ağırlığı ve kelimelerinin çokluğu kadar tesbih ederim.”

Müslim 2726/79

Cüveyriye (RadiyAllahu Anha)’dan 7 hadis rivayet edilmiş olup kendisinden de İbni Abbas,Ubeyd bin Sebbak,Kureyb, Mücahid, Ebu Eyyub,Yahya bin Malik el-Ezdi ve başkaları hadis rivayet etmiştir.

Rivayetlerde 4 yıl Allah Rasulü nün aleyhissalatu vesselam zevcesi olduğu,
hicretin 50.yılında 65 yaşında vefat ettiği yazmaktadır.
Moderatöre Bildir   Logged

YA BÜTÜNÜYLE ÜSTÜNLÜK VE ŞEREF YÜCE OLAN AllahA KULLUK.. YADA TAMAMİYLA ALÇAKLIK VE MAHKÛMİYET OLAN AllahIN KULLARINA KULLUK ..DİLEYEN DİLEDİĞİNİ SEÇSİN..
"Mahvolan açık bir delilden dolayı mahvolsun kabul edende açık bir delilden dolayı kabul etsin"(Enfal: 42)
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: