0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Eşlere Cenneti Kazandıran Anlayış  (Okunma Sayısı 187 defa)
гüъεyyε
Moderator

ღνսรlﻪէรενժﻪรıღ

« : 24 Kasım 2010, 14:34:28 »

Dinin yol göstericiliğinden istifade etmeyi isteyen aileler, mutlu olur, huzurlu olur, başkalarının şöyle ya da böyle bir hayat içinde oluşları onların mutluluk ve huzurlarına gölge düşüremez.

Çünkü dindarlar dini ölçülerle bakarlar hayatlarına. Din ise mutlu kılacak, mesut edecek anlayışlar sunar kendilerine. İsterseniz geçmiş eserlerden bazı misallerle bakalım aile hayatı anlayışına. Görelim, onlar aileyi ne türlü bir (kader) anlayışıyla ayakta tutmuşlar, nasıl bir muhakeme ve mantıkla yuvalarını yıkılmaktan korumuş, örnek olmuşlar?

Asmaî anlatıyor

Çölde gidiyordum. Bir çadırın önünde karı koca gördüm. Hanım dış görünüş bakımından güzel, adam ise çirkin, hem de fakir. Yaklaşıp imtihan yollu bir soru sormak istedim.

Dedim ki:
Hanımefendi, ne şanssız biriymişsin sen. Baksana böylesine bir güzelliğe sahipken böylesine çirkin ve fakir birine düşmüşsün!

Kadın dudaklarını bükerek bana şöyle acı acı baktıktan sonra dedi ki:

Sen ne kötü adammışsın ki böyle yuvamızı yıkacak sözler söylüyorsun. Bilmiyor musun ki benim evliliğimde bütün selahiyet benim elimde değildir. Kaderin hissesi vardır. Kader ise asla zulmetmez. Böyle hükmetmişse münasip olanı böyledir. Sen diyebilir misin, ?Hanım, kader bu adamla evlendirmiş; ama yanlış yapmış, sana zulmetmiş??

Asmaî diyor ki:

Diyemem dedim. Kaderin zulmettiğini söyleyemem. Elbette kader adildir. Hükmünde zulüm olmaz.

Öyle ise dedi söyle bakalım. Gerçekten de ben iyi biriysem beyimin de iyi biri olması muhtemeldir ki, kader benim gibi iyi birini nasip eylemiş ona. Doğru değil mi bu?

Hanım, bundan sonra da şunları ilave eder sözlerine:

Şimdi bana düşen, kaderin yazdığı bu yazıya razı olup müşterek hayatımızı cenneti kazanacak şekilde yaşamaktır. Ben beyimdeki olumsuzluklara sabredersem, beyim de benim gibi iyi birine sahip olduğundan dolayı şükrederse, ikimiz de cenneti kazanmış oluruz. Cennet kazandıran evlilikten daha güzel ne olabilir?

Asmaî bunları anlattıktan sonra diyor ki:

Yuvayı dişi kuş yapar, derler. Ben buna gönülden inandım. Çadırın önündeki bu hanım öylesine bir yuva yapma dersi verdi ki ömür boyu unutamam onun sözlerini.

Evet, Müslümanlarda evliliğe bakış böyle şekillenir.

Böylesine bir sağlam inanç ve anlayıştan sonra yıkılır mı aile? Medya ne kadar cazip görüntüler sergilerse sergilesin. Kötü kimseler ne türlü telkinde bulunursa bulunsun.

Burada Batılı?ların itirafları geliyor aklımıza.

Diyorlar ki:

Müslüman toplumda aile çok sağlam, nesil de kolay kolay bozulmuyor bu yüzden.

Evet, bütün mesele bizi biz yapan kültürümüze bağlı kalıp ailemizi ayakta tutan ölçülerimize sadık oluşumuzda.

İsterseniz bir de aile içinde beyin anlayışından bir örnek sunalım!

Bunu da Ebülleys anlatıyor:

Alimin birinin hanımının çenesi çok düşük, kendisi de beceriksizdi. Ona, ?Ne tutuyorsun bunu, bırak gitsin.? dediler.

Şöyle cevap verdi:

Bırakırsam ikimiz de kaybederiz. O kaybeder. Çünkü benim gibi sabırlısını bulamaz. Ben kaybederim, çünkü sabrım sebebiyle kazandığım bu sevabı bulamam.

Bir ailenin hanımı öyle, beyi de böyle düşünürse elbette bu aile yıkılmaz, yuvasında yeller esmez. Asırlar boyu ayakta durur bütün menfi telkin ve teşviklere rağmen.

SELAM VE DUA İLE...
Moderatöre Bildir   Logged

˙·٠•●  Suskunluğum  asaletimdendir   ●•٠·˙
vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2010, 17:28:26 »

Allah razı olsun.

İslam medeniyetinin çekirdeğinde aile kurumu vardır.

Müslüman aile deyince; akla gelmesi gereken ilk tanımalamalar; samimiyet, fedakârlık, sevgi-saygı, nezaket, cesaret, tevazu, muhabbet ve kanaat… gibi kavramların ete/kemiğe büründüğü ve hayatın içine girdiği bir toplumsal yapıdan bahsediyor olmamız lazım.
Yani Emr-i bi'l-ma'ruf ve nehy-i ani'l-münker'i hayatın temel ilkesi yapan bir toplumsal yapı da ancak böyle oluşur...

Toplumsal yapıyı oluşturan en küçük yapı taşı aile kurumu ise, toplumsal ıslah hareketi  de aileden başlar. Aile içindeki ilitişim-bağlılık, ferdin toplumsal yapıya olan işleyişini maximum sevyede tutar.

Dolayısı ile Aile yapısı (eşler arasındaki ilişki) sağlıklı olursa,  aile bireyleri arasındaki bağlar da o denli sağlam olur.
Bu anlamda Avrupa zayıf kalmış, aile bağları tamamen kopma noktasına gelmiştir. Çünkü eşler arasındaki bağ, çoğu zaman bir çıkar, menfaat ve dünya ilişkisi üzerine kurulmuştur. Bunun dışında dinin onların üzerinindeki etkisi yok denecek kadar azdır. Kilise bu anlamda aileleri bir arada tutacak kapasiteye sahip olamamıştır.
Avrupa toplumunun En önemli sorunu boşanmaların çok sık yaşanıyor olması. ortada kalan çocuk ise yaşanmış (anne-baba) öykülerini devam ettirip, kendi nesline bir başı boşluk miras bırakıyor, nesilsiz, ahlaksız toplumda bu şekil oluşuyor maalesef...

Bu konuda üstad Bediuzaaman şöyle diyor : "İstikbal, yalnız ve yalnız İslâmiyet'in olacak. Ve hâkim, hakaik-i Kur'âniye ve imaniye olacak. Öyleyse, şimdiki kader-i İlâhî ve kısmetimize razı olmalıyız ki, bize parlak bir istikbal, ecnebîlere müşevveş bir mâzi düşmüş."

Allahu teala müslüman ailelerde huzuru eksik etmesin.
Müslüman hanıma, ileri gürüşlü, ahlaklı ve sabırlı bir erkek,
müslüman erkeğe de, ahlaklı, faziletli, ağırbaşlı ve iffetli bir hanım nasip etsin.

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
têkoşîn
İnsana en lazım iş, en mühim vazife, Yüce Allah'a karşı muhabbet peyda etmek ve esmasına yapışmaktır
Site Yöneticisi

« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2010, 23:13:55 »

Allah razı olsun. islami hassasiyet sahibi ailelere baktığımız zaman ailevi sorunların çok az olduğunu görürüz.Sorun varsa ya islami hassiyetin azlığındn ya da insani bazı zaafiyetlerdendir.

гüъεyyε
Moderator

ღνսรlﻪէรενժﻪรıღ

« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2010, 23:20:31 »

xweda jı we ji razibe inş.
evet ; islam'ın olduğu her yerde huzur vardır,
mutluluk vardır, hoşgörü vardır,
ne mutlu bu mutluluğu yaşayanlara...

˙·٠•●  Suskunluğum  asaletimdendir   ●•٠·˙
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır