0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: HIKMETLI LATIFELER*  (Okunma Sayısı 135 defa)
MERXAS
MERXAS
Site Yöneticisi

RABBİM BİZİ KENDİNE DOST SEÇİNCEYE KADAR YAŞAT

« : 18 Mart 2011, 13:18:42 »

Enes (r.a.) anlatir: “Bir adam Resûlullah'tan aleyhisselatu vesselamdan kendisini deveye bindirmesini istedi. Resûlullah aleyhisselatu vesselam ‘Ben seni bir deve yavrusuna bindirecegim’ dedi. Adam: ‘Ben deve yavrusunu ne yapayim’ dedi. Resûlullah aleyhisselatu vesselam, ‘Her deve, disi bir devenin yavrusu degil midir ki?’diye buyurdu.”
Ata b. Yesar’dan rivayet edilir: Resulullah aleyhisselatu vesselam, bir gün bir grup insana bir seyler anlatiyordu. Aralarinda bir de bedevi birisi vardi. Resulullah aleyhisselatu vesselam söyle dedi: Cennetteki bir adam ekip biçmek için Rabbinden izin ister. Rabbi ona: Sen arzuladigin nimetler içinde degil misin ki? der. Adam: Öyle ama ayni zamanda bunu da yapmayi arzuluyorum, der. Allah: Pekala yap, der. Adam tohumu saçar, ama göz açip kapama gibi kisa bir sürede biter, olgunlasir ve biçilme vakti gelir. Artik dag gibi olmustur. Allah, ona: Yeter ey Âdemogulcugu! Çünkü seni hiçbir sey doyuramaz, der. Bunun üzerine bedevi söyle dedi: Ya Resulullah! O mutlaka ya Kureyslidir, ya da Ensardandir. Çünkü onlar ziraatçidirlar. Biz ise ziraatçi degiliz. ResulAllah aleyhisselatu vesselam bedevinin bu sözüne gülüverdi.
Ebu Bekir b. Muhammed b. Amr b. Hazm babasindan söyle aktarir:
“Medine’de Nuayman adinda biri vardi. Medine'ye turfanda bir sey geldiginde mutlaka ondan satin alir ve Rasûlullah aleyhisselatu vesselama getirir, 'Ya RasûlAllah, bunu sana hediye ediyorum’ derdi. Satici gelip Nuayman'dan parasini istediginde de onu Rasûlullah'a (s.a.) bildirir ve 'Ya RasûlAllah! Su adamin malinin parasini öde’ derdi. Rasûlullah aleyhisselatu vesselam ‘Onu sen bana hediye etmemis miydin?’ deyince, Nuayman: ‘Ya RasûlAllah! VAllahi onu ödeyecek param yoktu ama senin yemeni arzuladim’ der. Rasûlullah aleyhisselatu vesselam güler ve saticinin parasinin ödenmesini emrederdi.
Ibni Ayyas anlatiyor: “Bir gün A'mes'in üzerinde içi disina çikarilmis, disi yünlü bir kürk gördüm. Üzerimize yagmur yagdi. Bir köpegin yanindan geçiyorduk. A'mes geri çekildi ve ‘Bizi koyun sanmasin!’ dedi.”
Bir gün Ibni Ayyas’a seytan (cin) eti hakkinda soruldu. "Biz karnimizi doyuracak seylerle yetiniyoruz, ona ihtiyaç duymuyoruz" dedi.
Bir adam Sa’biye, Iblis'in haniminin adi nedir? diye sorar. Sa'bî: Ben dügünlerine katilmamistim! dedi.
Bir adam, birinin evini kiraladi. Ancak tavanin direkleri çatirdiyordu. Ev sahibine: bu tavani tamir et. Çünkü çatirdiyor, dedi. Ev sahibi: Korkma, dedi. ‘O Allah’i tesbih ediyor.’ Adam: ‘Sorun degil de coskuya kapilip secdeye kapanmasindan korkuyorum’ dedi.
Bedevinin biri ticaret için seyahate çikti, ancak bir kazanç saglayamadan döndü ve söyle dedi: “Bu seferimizden, namazi kasretmekten (dört rekâtlilari iki rekât kilmak) baska bir kazancimiz olmadi”

*Ibn’ül Cevzi, Bedrettin el Gazali: Latifeler Kitabi 
(inzar Dergisi 76. Sayı)

Moderatöre Bildir   Logged

GİDENLER HÜSEYNİ İŞ YAPMIŞTIR KALANLAR ZEYNEBİ İŞ YAPMALIDIR YAPMAYANLAR YEZİDİDİR....
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: