suskunlar meclisi - Sükûtumuz'dan anlamayan, sohbetimizden bir şey anlamaz..!
30 Temmuz 2010, 13:15:18
Selamun Aleyküm,
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Takvim
Giriş Yap
suskunlar meclisi - Sükûtumuz'dan anlamayan, sohbetimizden bir şey anlamaz..!
>
Kuran-ı Kerim
>
Kuran-ı Kerim Genel
>
Tefsir Dersleri
(Moderatörler:
Seccâd
,
Kıyam
,
Zehra_Betül
) >
"...İbrahim bir ümmetti..."
Sayfa: [
1
]
2
Aşağı git
« önceki
sonraki »
Yazdır
Gönderen
Konu: "...İbrahim bir ümmetti..." (Okunma Sayısı 424 defa)
Seccâd
Dermanê dilan
Site Yöneticisi
"Dilimden düğümü çöz"
"...İbrahim bir ümmetti..."
«
:
29 Ekim 2009, 00:05:49 »
إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلّهِ حَنِيفًا وَلَمْ يَكُ مِنَ الْمُشْرِكِينَ
"İnne ibrâhîme kâne ummeten kâniten lillâhi hanîfâ(hanîfen) ve lem yeku minel muşrikîn(muşrikîne)."
“Gerçek şu ki, İbrahim (tek başına) bir ümmetti; Allah'a gönülden yönelip itaat eden bir muvahhiddi ve o müşriklerden değildi.”
(Nahl Suresi, 120)
Moderatöre Bildir
"...Bu da bir şıkşıkıyyeydi geldi ve geçti."
Seccâd
Dermanê dilan
Site Yöneticisi
"Dilimden düğümü çöz"
Ynt: "...İbrahim bir ümmetti..."
«
Yanıtla #1 :
29 Ekim 2009, 09:02:15 »
Hz. İbrahim (a.s) denilince, tevekkül gelir aklımıza. Dağlar büyüklüğünde hazırlanan ateşe atıldığında Cibril-i Emin’in: “Ey İbrahim! Bir hacetin var mı?” imdat girişimine; “Allah bana yeter. O, ne güzel vekildir. O, benim halimi görüyor ve biliyor.” Cevabı gelir aklımıza. Dost, dostu yardımsız bırakır mıydı hiç? Dost dostu unutur muydu hiç? Ve ardından bu tevekkülün mükâfatı olarak Rabbimizin: “Ey ateş! İbrahim’e karşı serin ve selametli ol, dedik. Böylece ona bir tuzak kurmak istediler, fakat biz onları daha çok hüsrana uğrayanlardan kıldık” (Enbiya: 69-70) fermanı gelir aklımıza.
Hz. İbrahim (a.s) denilince, hicret gelir aklımıza. İmansızlık ateşinin kalpleri nasıl taşlaştırdığı, gözleri nasıl körleştirdiği, kulakları nasıl sağırlaştırdığı hakikati çıkar karşımıza. Bunca delil ve mucizeye rağmen putperestliklerine devam eden o azgın kavme karşı, Hz. İbrahim (a.s)’in: “Ben Rabbime hicret ediyorum. O, bana doğru yolu gösterecektir” (Saffat: 99) sözü gelir aklımıza.
alıntı
Moderatöre Bildir
"...Bu da bir şıkşıkıyyeydi geldi ve geçti."
vuslat
Site Yöneticisi
«
Yanıtla #2 :
29 Ekim 2009, 12:23:00 »
Hz. İbrahim (a.s.)’ın kavmine, putperestliğe iltifat etmeyip, Allah’ın dinine İslam’a döndüğü için kendisine Hanif yakıştırılması yapılmıştır. yani hanif, Hz. İbrahim (a.s.)’ın milletine ad olmuştur ki, başka dinlerden ve batıl mabutlardan çekinip, yalnız bir Allah’a yönelen bir muvahhid'tirler.
diğer taraftan Hanif kelimesi Kur’an-ı Kerim’de bir taraftan Hz. İbrahim (a.s.) ın imanını ifade etmek için ve müşrikliğin karşıtı olarak kullanılırken, Hz. İbrahim (a.s.) ın Hıristiyan ve Yahudi olmadığı , bilakis ehl-i kitabın hanifler olarak Allah’a kulluk etmekle emrolunduğu vurgulanmaktadır.
Şüphesiz ki İbrahim, başlı başına bir ümmetti. Yani İnsanlar hep inkar içinde iken, o bir hanif, yani batıl dinlerin hepsinden yüz çevirerek hakka yönelmiş tertemiz bir muvahhid (Allah'ın birliğine inanan) olarak Allah için mücadele ve kıyam etmişti. Hem o, müşriklerden (şirk içinde) de değil idi. Yani müşrik oldukları halde kendilerini İbrahim'in milletinden sayan Kureyş ve diğerleri gibi müşriklerin dinlerine asla girmemişt. onların eglencelerine katılmaz, onların keyif aldıklarından keyif almaz, o çağının tüm taguti putlarına karşı 'la' demiş ve ''Halilullah'' ile Allah'ın övgüsüne mazhar olmuş bir peygamberdi...b]
Moderatöre Bildir
http://www.vuslatsevdasi.com/forum/tefsir_dersleri-b199.0
--------------------------------------------
sorarlar vuslat nedir? - âşk derim bilemezler!
Kıyam
"iktidar;her yerdedir, DİRENİŞ'te...!
Moderator
«
Yanıtla #3 :
29 Ekim 2009, 13:26:41 »
Ben onun pazarcılığına da hayranım
(kendi yaptığınız ve hiç bir işinize yaramayan tahta putlar) diye bağırması ..putlar o zaman belliydi!şimdi akla tahta putlar geliyor hala nedense!Eyy teslimiyyet sembolü ,eyy putkıran ALLAH ın selamı üzerine olsun eyy ALLAH ın peygamberi..putkıran'lar olmamız dileğiyle seccadım ..
Moderatöre Bildir
" Direnen, aziz olandır! "
http://www.vuslatsevdasi.com/forum/tefsir_dersleri-b199.0/
vuslat
Site Yöneticisi
«
Yanıtla #4 :
29 Ekim 2009, 15:56:42 »
ibrahim; büyük peygamber. Allah'ın selat ve selamına mazhar olmuş, peygamber s.a.v bile rabbine dua ederken ''Hz. İbrahim (A.S.)'a ve âline salat ettiğin gibi' diye işaret etttiği peygamber.
selat ve selam onun üzerine olsun.
hani bir gün ibrahim a.s nemrudun hazırladığı ateşe atılmıştı da 'rabbim bana yeter o ne güzel bir vekildir' demişti ya, ateş o an esenlik bulmuş ve ibrahime gül bahçesi olmuvermişti ya
Hani o ibrahim ismaili kurban etmeye götürmüştü de,
ismail: 'babacığım Allah'ın emrini şüphe etmeden yerine getir' demişti de,
ibrahim : oğulcuğum bugün benim için büyük bir imtihan günü demişti...ya
işte o zor gün ibrahimin gerçek anlamda imtihan günü idi. o gün yer ve gök olacaklara şahit olmak için sessizliğe börünmüştü. o gün ibrahim kararlılıkla rabbinin emrini yerine getirmek için hızlı adımlarla vaad edilen istikamete rabinin emirine 'lebeyk Allahume lebeyk' diyerek ilerlemişti.
ibrahimin teslimiyeti pazarlıksız bir teslimiyettir. ibrahimin imanı kuşkuya mahal bıraktırmayacak bir teslimiyettir. onun teslimiyeti, ismaili-sevdiğini, en sevdiğine feda etmeye razı olmuş bir teslimiyetir.. o teslimiyetini peygamberlik sıfatına pazarlık konusu etmemiş, 'rabbim senin rızan için feda olmaya, kurbanımı adamaya hazırım' demiştir...
gerçek anlamda ibrahimi anlamak için nemrutların ateşinde gezmek lazım. yada sevdiklerimizden vazgeçmeye, ismailimizi feda etmeye razı olmamız lazım.
o ibrahime ve onun aline selam olsun.
Moderatöre Bildir
http://www.vuslatsevdasi.com/forum/tefsir_dersleri-b199.0
--------------------------------------------
sorarlar vuslat nedir? - âşk derim bilemezler!
deniz_
Yeni Üye
«
Yanıtla #5 :
30 Ekim 2009, 12:00:20 »
.........................................Şüphesiz İbrahim, çok içli, yumuşak huylu bir kişiydi. tevbe 114.
ibrahim tek başına bir ümmeti....
din her yönüyle en derin biçimiyle onda vucut bulmuştu.
biz put kıran ibrahim dediğimizde önümüzde radikalizm beliriyor, yumuşak huylu dediğimizde bugünki pratiğiyle sufizm. ortaya birde pratik hayatla din ayrımı gibi dualist bir ruhi yapıyı koyduğumuzda(örn: ticarette kapitalist, camide abid çarpıklığı). parçalanmış bir din anlayışı ve parçalanmış hayat anlayışı çıkıyor karşımıza. fıtrı özelliklerimiz nasıl olursa olsun dinin bizde vucud bulması ve bizim onda hayat bulmamız mümkünken bir çarpıklık örneği olarak parça parçayız.
mekki sureleri dikkatle takip ettiğimizde periyodik olarak mevcut toplum en çarpıcı örneklerle tanımlanır ve iman edenler için toplumsal yapıda yeni ve kendilerine has bir alan açıldığı görülür. öyleki henüz çok az sayıda iken bile mekke toplumunda bir yaşam biçimi olarak belirir müminlerin duruşu ve bir bütünlük arz eder bu duruş. bugün ise alternatif duruşları vardır müminlerin her bir topluluk kendine özgü durur ve bir yönünü temsil eder
ibrahimin ve dolayısıyla alahın dininin oysa parça parçalık reddedilir ve yerilir kuranda. üstelik bu parça parçalığın geçmiş örnekleri ehli kitaptan verilir kendi yanlarındaki parçayla şımardıkları belirtilir.
Moderatöre Bildir
hiç
Kıyam
Moderator
«
Yanıtla #6 :
31 Ekim 2009, 12:25:08 »
Off yine karıştı duygularım((Oysa zihnim hep ibrahim nasıl olunur da çakılı kaldı..Allah'ım bana güç ver.LA havle ve la kuvvete illa billahil aliyyul azim.Bu kadar zormuydu İbrahim (as)olmak!Oysa o da bir beşer değilmiydi,etten kemikten?
Önce rabbine sonra babasına teslim olan ismail(as)"De ki; Ey babacıgım! Emredilen seyi yap.inşaallah beni sabredenlerden bulacaksın"
(Saffat 102)buyurmustur.Dedim ya, onlar da etten kemikten idi.Bizler de olmayan ne idi.Onlar da olan ne idi?
Ne bu kadar ayırdı onları bizden?Yazıp yazıp duruyoruz da ,yaşayamıyoruz!O, tek başına bir ümmet meşakkatli dünya imtihanını başarıyla aşmış, bütün müminlerin önderi olmuş yüce bir peygamberdir. O, İslam'ın sancaktarı, hayatı boyunca batılla mücadele etmiş bir tevhid sembolüdür.Yalnız başına ben ne yapabilirim sorusuna en güzel cevap İbrahim aleyhisselamdır.
Samimiyet yok seccadım ..teslimiyyet yok..tam da adım atılacakken kınayıcının kınaması devreye giriyor...halbuki etrafımız putlarla dolu(("La ilahe illallahu vallahu Ekber..Allah'ım bizlere yardım et..Allah'ım bizlere yardım et...bizlere tek başına ibrahim (sa)olmayı nasip et.bizi bize bırakma ..bizlere o özgürlüğü tattır ..yardımını esirgeme bizlerden..samimiyetimizi arttır rabbim..AMİN..BEN ŞEHADET EDİYORUM Kİ;ALLAH'TAN BAŞKA İLAH YOK.MUHAMMED(SAV)ONUN KULU VE EMİN ELÇİSİDİR.
Moderatöre Bildir
Kıyam
Moderator
«
Yanıtla #7 :
31 Ekim 2009, 12:32:31 »
SECCADIM;İbrahim (as)tüm yönlerini dilimiz döndüğünce anlatmadan bırakmayalım bu konuyu inşALLAH..O yaşlı eşi Sara ve siyahi eşi Hacer annemizide ,tüm yakınlarını ve yaptıklarını tek tek ele alalım,anlayamaya çalışalım inşALLAH..Tevfik ALLAH'tan biiznillah..diğer arkadaşlarında katılması umuduyla..wesselam..
Moderatöre Bildir
têkoşîn
Site Yöneticisi
«
Yanıtla #8 :
31 Ekim 2009, 12:36:53 »
Millet kelimesi Kur'anda 15 yerde geçip genellikle din,takip edilen yol anlamında kullanılmıştır.Örneğin:
"
Milletlerine/dinlerine
uymadıkça yahudiler de hiristiyanlar da asla senden razı olmayacaklardır" (Bakara-120)
"De ki: 'Allah doğruyu söylemiştir. Öyle ise, hakka yönelmiş olarak İbrahim'in
milletine/dinine
uyun. O, müşriklerden değildi."(ali imran-95)
Yine Yusuf suresinde: "De ki; size rızıklanacağınız bir yemek gelecek oldumu, ben muhakkak onun ne olduğunu, size daha gelmezden evvel haber veririm. Bu Rabbim'in bana öğrettiği ilimlerdendir. Çünkü ben Allah'a inanmayan bir kavmin
milletini
(dinini) -ki onlar ahiret gününü inkâr edenlerin ta kendileridir- terkettim"
Hadislerde de 'Millet' kavramı yine din ve şeriat olarak kullanılmıştır.
"Kim ki İslam'dan başka bir millet (din) adına yalan yere ve kasden yemin ederse, o kimse dediği gibidir. Kim de keskin bir aletle kendini öldürürse, bu kimse de Cehennem ateşinde o aletle azab olunur." (Buhari)
İbrahim (a.s) tekbaşına bir din;yani müşrik toplumda Allah'ın insanlar için gönderdiği biricik dinin temsilcisi;yani önderiydi; yani kendini dinle tamamen bütünleştirmiş ve böylece Allah'ın cisimleşmiş dini halini alan bir önder...
Moderatöre Bildir
Bila çil sal li zîndanan bimînim,
Her roj sed mar û dûpişkan bibînim,
Li hevraza barê aşan bikşînim,
Li berwara pevzkûvîyan biçerînim,
Zivistanan li ser avan bimînim,
Ne ku carek yekî ehmeq bibînim.
”
Karia
Yeni Üye
«
Yanıtla #9 :
31 Ekim 2009, 13:57:56 »
“Gerçek şu ki, İbrahim (tek başına) bir ümmetti; Allah'a gönülden yönelip itaat eden bir muvahhiddi ve o müşriklerden değildi.” (Nahl Suresi, 120)
Hz. İbrahim, Allah'ı herşeyin üzerinde tutan, sadece O'nun rızasını gözeten, O'na içten bağlı olan, yalnızca Allah'tan korkup sakınan ve Allah'a güvenip dayanan bir peygamberdir. Çok sayıda insanı karşısına aldığı, onlar tarafından öldürülmek, hatta ateşe atılmak istendiği halde, imanından kaynaklanan cesareti ve tevekkülü sayesinde Allah'ın dinini hakim kılmak için yaptığı mücadelesinde çok kararlı olmuştur.
Tüm iman sahiplerinin de, Hz. İbrahim'in bu üstün ahlakına özenmeleri ve tek başına kalsalar da Hz. İbrahim gibi tevekküllü, cesur, kararlı, samimi, teslimiyetli ve iradeli olmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle yapılması gereken ise, bir ve tek olan Rabbimize gönülden teslim olmak, sadece O'ndan korkup, O'nu dost edinmektir. Çünkü bir mümin, dünyanın herhangi bir yerinde inkarcı bir topluluğun içinde, tek başına da kalsa Allah'ın rızasını kazanma şevki ve isteği, onu daima hayırlı davranışlarda bulunmaya, ibadetlerini yerine getirmeye, din ahlakını eksiksizce yaşamaya ve Kuran ahlakının bir gereği olarak insanlara din ahlakını tebliğ etmeye yöneltir. Allah'ın her zaman yanında olduğunu, her an onu koruyup desteklediğini bilmenin verdiği güç ile hareket eder. Kim Hz. İbrahim ile aynı ahlakı gösterir, Allah'a aynı sadakat ve teslimiyetle bağlanırsa, Hz. İbrahim gibi "tek başına bir ümmet" kuvvetinde kılınmayı umabilir.
Moderatöre Bildir
derdimin dermanı derdimmiş meğer
Sayfa: [
1
]
2
Yukarı git
Yazdır
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer: