0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: İNŞAAllah(Allah yokmuş gibi konuşmamak)  (Okunma Sayısı 154 defa)
Le_Nasbirenne
Yeni Üye
*

Hayya-alel İman--Hayya-alel Cİhad

« : 18 Nisan 2010, 00:08:02 »

İslam'ın hayat görüşünün kendisinde billurlaştığı kodlrdan biri de,İnşaAllah kavramıdır..Yalınkat olarak "Allah dilerse" anlamına gelir.Bu manada bir çok vurgu bir arada bulunur..

1.dua vurgusu vardır...İnşaAllah diyen,arzusunu ve talebini dile getirmiştir.yani inşaAllah, dua vurgusu taşır..

2.Allah'a tevekkül vurgusu vardır...inşaAllah diyen kimse,olmasını arzu ettiği işi,son tahlilde Allah'a havale etmektedir..Bu ise,İnşaAllah'ın tevekkül vurgusuna delalet eder..

3.Allah'a güven vurgusu vardır...İnşaAllah diyen kişi,zımnen şunu demiş olur:.."Eğer Allah dilemezse,demek ki hakkımda hayrlı olan bu değilmiş"..

4.Sabır vurgusu vardır...Zımnen,"eğer Allah dilemezse,ona da razıyım,isyan edecek değilim vurgusunu taşır..

İnşaAllah demek,Allah yokmuş gibi konuşmamaktır..Vahyin inşa ettiği bir akıl,en sıradan meselelerde dahi,Allah yokmuş gibi konuşmaz..Eğer yağmur beklentisini dile getirecekse "İnşaAllah" der.Eğer kazanç bekliyorsa "inşaAllah" der.eğer başarı umuyors "inşAllah" der.Bu müslümna aklının en temel düsturu olan Allah'tan bagımsız bir alan olmadığı inancının bir tezahürüdür.İnşaAllah demekle,hayatın tüm ayrıntılarına kadar Allah'ın mudhalesi altında oldugu bilincini dışa vurur.

Hz Musa, "bir kul"a kendisi hakkında söz verirken Allah yokmuş gibi konuşmaktan sakınız:"inşaAllah beni dirençli biri olarak bulacksın."..(kehf-69).Yine Hz Musa Medyen'de Hz  Şuayb gözetiminde eğitime tbi tutulurken,kendisi hakkında muhatabına garanti verir..Fakat bunu yaparken Allah yokmuş gibi konuşmaz..Daha doğrusu,Kur'n onun dilile bize Allah yokmuş gibi konuşmamamızı öğütler.:"İnşaAllah sen beni hep dürüst ve erdemli davranan biri olarak bulacaksın"(kasas-27)

Hz. Musa'nın dilinden bize verilen öğüdün benzerinib,Hz İbrhim'in kurbanlık oğlı İsmail üzerinden verildiğinide görüyoruz.:"oğul "babacığım" dedi,"sana emredileni yap;inşaAllah beni sabredenlerden bulacaksın!"(/saffat-102)..Dİkkat edilirse bu örnektede kişinin kendisi hkkında muhatına guven telkin ederken "garanti"veremeyceğide öğretilmektedir..Çünkü hiçkimse kendi nefi hakkında bir başkasına "grant"i veremez,tıpkı Hz Yusuf'un /veya Azizin karısının)dilinden verilen öğütte olduğu gibi:"..ben kendimi temize çıkarıyor değilim;çünkü,Rabbimin rahmeti(yle koruması) dışında,kuşku yokki insan benliği,kötülüğün daniskasını işletebilir;şuda varki Rabbım,rahmeti sınırsız bağışlayıcıdr"(yusuf-53)

İllahi kelam,inşaAllah'ı Allah'a nisbetle de kullanır:"Doğrusu Allah,gördüğü ruyayı gerçekleştirmek suretiyle elçisini tasdik etmiştir:Elbet Allah dilerse,mescidi haram'a güven içerisinde, başlarınız tıraşlı veyakısa kesilmiş olrak ve asla korkuya kapılmadan gireceksiniz:çünkü O sizin bilmedğinizi bilmektedir ve bundan ayrı olarak yakında gerçekleşecek bir fetih takdir etmiştir"(fetih-27)..

Hülasa İnşaAllah,vhyin inşaa ettiği aklın kodlarından biridir..Hyatın her alanına her an mudahil olan aktif ve aktuel bir Allah inancının ifadesidir..Mü'min "geleceğim,yapacağım,kazanacağım,başaracğım" türünden hangi temennide bulunurs bulunsun,mutlak bunun Allah'la ve Allah'lı olacağı bilincindedir...Bu yüzden de  Allah  yokmuş gibi konuşmaltan uzak durmak için İnşaAllah'lı konuşur..

M.İslamoğlu..
(yanlış telaffuzlar olduysa mazur görün..okudugum kitabdan yazdım... Rabbim emegimizi zayi etmesin)
Moderatöre Bildir   Logged

Cihadsız,Savaşsız,Kansız,Sakatsız Allahın Dininin Muzaffer Olacağını Zanneden Kimseler,Bu Dinin Tabiatını İdrak Edemeyen Kimselerdir! Onlar Vehme Kapılmışlardır.Davetçilerin Heybeti,Davetin Şevketi,Müslümanların İzzeti Savaşsız Olamaz!
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: