0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Kadının boşanma hakkı varmıdır?  (Okunma Sayısı 393 defa)
Âl-i İmran
Yardımcı Yönetici

“Batın-ı kalp ayine-i sameddir ve ona mahsustur”

« : 25 Ekim 2011, 11:57:01 »

KADIN, ERKEĞİ BOŞAYABİLİR Mİ?

Kadının boşama yetkisi var mıdır?

Yoksa kadının boşanması sadece erkeğin iki dudağının arasında mıdır?
İslam’da boşama yetkisi prensip olarak erkeğe verilmiştir. Ancak iyi tanımadığı veya zulüm ve haksızlık yapabileceğinden güvende olmadığı bir erkekle evlenmek durumunda kalan kadın, nikah sırasında erkekten boşama yetkisi ister ve evlilik bu şartla yapılmış bulunursa, kadın da boşama yetkisine sahip olur. Buna tefvizi talak denir. Böyle bir hak alındıktan sonra artık erkek bundan rücu edemez.

Nitekim Allah Rasulü’nün eşlerinin Medine döneminde bir ara onda olmayan kimi ziynet ve eşyayı istemesi üzerine inen ayette şöyle buyurulmuştur:

“Eğer siz dünya hayatını, onun ziynet ve ihtişamını istiyorsanız, gelin size boşanma bedellerini vereyim de hepinizi güzellikle salıvereyim.” (Ahzab-28-29)

Çoğunluk müctehidlere göre, bu ayetle Hz. Peygamber’in eşlerine boşama yetkisi ve isterlerse Hz. Peygamber’den ayrılabilecekleri bildirilmiştir. Ancak onun temiz eşleri konuştuklarına pişman olmuşlar ve herbiri Allah’ın elçisini tercih etmiştir.

Şiddetli geçimsizlik veya kötü muamele durumunda ise, kadın daha önceden böyle bir boşama yetkisi almamışsa çoğunluk müctehidlere göre doğrudan boşama hakkı doğmaz. Koca, eşini boşamayı gerekli kılan hallerde boşayabileceği gibi kadın da kendine göre meşru mazeretleri varsa, zulüm veya haksızlığa tahammülü kalmamış ise, o zaman mahkemeye başvurarak boşanma talebinde bulunabilir. (Prof. Dr. H. Döndüren, Aile İlmihali, 558)

Evlilik birliğinin sona ermesinin bir diğer şekli, eşlerin mahkemeye başvurarak hakim kararıyla boşanmalarıdır. Tercihimiz; eşlerin birbirlerine karşı rıza ve muhabbetle evliliğin devamıdır. Aksi halde evliliği sona erdirmeleri ya da bazı boşanma sebepleri varsa, hakime baş vurarak evliliği sona erdirebilmeleri, İslam’ın bu konuda altarnetifli bir düzenleme yaptığını gösterir.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

الطَّلاَقُ مَرَّتَانِ فَإِمْسَاكٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِيحٌ بِإِحْسَانٍ وَلاَ يَحِلُّ لَكُمْ أَن تَأْخُذُواْ مِمَّا آتَيْتُمُوهُنَّ شَيْئاً إِلاَّ أَن يَخَافَا أَلاَّ يُقِيمَا حُدُودَ اللّهِ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ يُقِيمَا حُدُودَ اللّهِ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْهِمَا فِيمَا افْتَدَتْ بِهِ تِلْكَ حُدُودُ اللّهِ فَلاَ تَعْتَدُوهَا وَمَن يَتَعَدَّ حُدُودَ اللّهِ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ {229}

“O talak iki defa olur. Her birinden sonra kadını ya iyilikle tutmak, ya da güzellikle ayırmak gerekir… Onlara verdiklerinizden bir şey almanız size helal olmaz. Eşler, Allah'ın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından korkarlarsa, o başka. Allah’ın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından siz de korkarsanız, kadının fidye verip kendini kurtarmasında her ikisi için de bir günah yoktur. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Onları aşmayın. Kim Allah’ın koyduğu sınırları aşarsa, işte onlar zalimlerdir.” (Bakara 2/229)

Nikah kıyılırken kadın benim de boşama hakkım olacak diye şart koşarsa, kadının boşama hakkı olur. Aksi takdirde bu hakkından vazgeçmiş sayılır.

Bir kadın, boşanma hakkı kendi elinde olmak üzere nikahlanmak için ne yapması gerekiyor?

Kadın, boşanmak benim elimde olmak üzere seninle evlendim der ve erkek de bunu kabul ettim derse, kadının boşanması kendi elinde de olur. Erkek eşine (İşin, senin elinde olsun) veya (Kendini sen boşa) yahut gibi cümlelerden birini söylerse, kadın, ancak
o oturumda kendisini boşayabilir.
Kocası (Ne zaman istersen kendini boşa) derse, o oturuma mahsus olmaz. Kadın istediği zaman, kendini boşayabilir.

Kendisine boşanmak hakkı verilen kadın, kocasına (Seni boşadım) derse, boşanma işi gerçekleşmez.
(Kendimi boşadım) demesi lazımdır. Nikah yapılırken kadın, (Ne vakit istersem, kendimi senden boşamak üzere...) diyerek, şart ederse, erkek de, nikah yapılırken, bu şartı kabul ettim derse, böyle şartlı nikah sahih olur
ve kadın da boşanmak hakkına sahip olur.

Erkek boşanma hakkını verse, kadın (Ben boşanma hakkını istemem) dese de, hakkını red etmiş olmaz.
Dilediği zamanda, kendini boşayabilir. Erkek nikah yaparken, (Boşanmak senin elinde olmak üzere,
seni nikah ettim)
derse, nikah sahih olup, boşanmak hakkı kadının elinde olmaz. Fakat, önce kadın,
(istediğim zaman, boşanma hakkı elimde olmak üzere sana nikahlandım) der, erkek de, (kabul ettim) derse,
hem nikah sahih olur, hem de, boşanmak kadının elinde olur.
Küfre düşen karı-kocanın, tecdid-i imandan sonra, iki şahit yanında tecdid-i nikah yapmaları gerekir.
Kolaylık olmak için, nikahı yenilemeye hanımdan vekalet almalı, iki erkek şahit yanında, (Öteden beri, nikahım altında bulunan hanımımı, onun tarafından vekil olarak ve tarafımdan asil olarak kendime nikah ettim) demelidir.
Camilerde yapılan meşhur tecdid-i iman ve tecdid-i nikahı cemaat ile okumak bu hükme dayanmaktadır.

Sonuç olarak âyetler, kadına evliliği sona erdirme hakkı tanımış, Peygamberimiz uygulamasıyla konuya açıklık getirmiştir.
Moderatöre Bildir   Logged

İntizarınla çöller deli divaneydi, Firkatin bir kor idi, Alev idi dile ey YAR …
MERXAS
MERXAS
Site Yöneticisi

RABBİM BİZİ KENDİNE DOST SEÇİNCEYE KADAR YAŞAT

« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2011, 12:04:05 »

güzel bir konu son zamanlarda epeyce karşılaştıgımız sorular bunla birlikte kadının islamda degeri yok olsaydı kadında boşanma hakkına sahip olurdu gibi saçma beyanlar işte ...

GİDENLER HÜSEYNİ İŞ YAPMIŞTIR KALANLAR ZEYNEBİ İŞ YAPMALIDIR YAPMAYANLAR YEZİDİDİR....
azadî
Site Yöneticisi

« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2011, 14:06:05 »

kadın için evlilik hakkı ne ise, boşanma hakkıda o olmalıdır. Zira kadın evli kaldığı erkeğinden 'beni boşa' diyorsa ciddi bir gerekçesi olmalıdır.
-Böyle durumlarda akil adamlar devreye girer...
BİR KADIN, evinde şiddet görüyorsa, eşi tarafından ilgi ve alaka görmüyorsa, yada diğer zaruri ihtiyaçları gözardı ediliyorsa, boşanmasına gerekçedir. Tabi bu dediğim durumlar devamlılık arz etmiş ise, sürekli olmuşsa ve şahitleri var durumları için geçerlidir. Aksi durumda kadın duygusal bir varlıktır. çabuk kızar-darılır, alınganlık gösterir ve çabuk merhamete gelir...

Benim tavsiyem Gayri meşru durumlar hariç, kadın sabretmelidir. zira boşanmadan sonraki hayatı her ne ile sonuçlanacaksa (yeni bir evlilik yada dul kalma tercihiinde) eski yaşamını aratabilir. Hata çok daha kötü durumlar yaşayabilir. Bu nedenle 'kadın ve boşanma' hakkı kullanırken çok hassas davranılmalı ve iyice irdelenmelidir.

Diğer bir konu; kadın eşine kolay kolay beni 'beni boşa' demez. diyorsa, o erkek için ciddi bir mesaj olarak durmalıdır. bu durumdan sonra o ailenin evli kalması ve mutlu bir yuva oluşturması zordur.  bu aşamadan sonra erkeğin o kadınla evli kalması ve ısrarcı olması anlamsızdır. Çünkü kadının boşanma isteği onurlu her erkek için, kolay bir durum değildir. Eğer erkek kişi, şahsiyetli bir müslüman ise, adaletli davranmalı, islamın sınırlarını çiğnemeden hareket etmeli ve bu işi  zulme neden olamadan bitirmelidir... Zira Allah C.C hoşnut olmadığı bir durumsa da helaldir...
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: