0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 7 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Kuranı Kerim Nerede, Nasıl Toplandı? Nasıl Korundu?  (Okunma Sayısı 3671 defa)
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #30 : 16 Aralık 2009, 20:23:05 »

Murtazaali kardeşim siz ümmetçilik fikri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sizler nasıl düşünüyorsanız bende aynı düşüncedeyim kardeş. Farklılığımızın olacağını zannetmiyorum. selametle.
Moderatöre Bildir   Logged
HabiR
Ziyaretçi
« Yanıtla #31 : 16 Aralık 2009, 20:25:58 »

Sizler nasıl düşünüyorsanız bende aynı düşüncedeyim kardeş. Farklılığımızın olacağını zannetmiyorum. selametle.
murtazaali kardeşim kötü bir niyetim yoktu kusura bakmayın kırdıysam hakkınızı helal edin. Sad
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #32 : 16 Aralık 2009, 20:58:04 »

murtazaali kardeşim kötü bir niyetim yoktu kusura bakmayın kırdıysam hakkınızı helal edin. Sad
Estafirullah kardeş.
Bişnev
"Nalîna agirî..."
Yeni Üye
*

"Dilimden düğümü çöz"

« Yanıtla #33 : 17 Aralık 2009, 00:21:07 »

Eba mehdi; size tepkimin ve tavrımın hangi noktada olduğunu siz iyi biliyorsunuz. Tepkimi çeken vurguları burada izah etmem  bu konunun Kur'an-ı Kerim'in derlenmesi mevzusundan çok daha farklı mecralara kaymasına sebebiyet verecektir. Takdir edersinizki her ikimizde bu ahvalden beri şahsiyetleriz...

Tekoşin kardeşin de beyan ettiği gibi sorun yok inş.

İltimasi dua...

Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #34 : 17 Aralık 2009, 09:05:49 »

Eba mehdi; size tepkimin ve tavrımın hangi noktada olduğunu siz iyi biliyorsunuz. Tepkimi çeken vurguları burada izah etmem  bu konunun Kur'an-ı Kerim'in derlenmesi mevzusundan çok daha farklı mecralara kaymasına sebebiyet verecektir. Takdir edersinizki her ikimizde bu ahvalden beri şahsiyetleriz...

Tekoşin kardeşin de beyan ettiği gibi sorun yok inş.

İltimasi dua...

Açıklamanız için teşekkür ederim kardeş.
Bişnev
"Nalîna agirî..."
Yeni Üye
*

"Dilimden düğümü çöz"

« Yanıtla #35 : 18 Aralık 2009, 18:01:47 »

Bismillah we Billah

Can’a, Canan’a ve İslam’ın Sadık Evlatlarına selam olsun!

Muhterem biraderlerin belirlenmiş konu ekseninde yazmış oldukları fikir ve görüşlerin tamamını olmasa da, sathi bir şekilde ana temaslarını gözden geçirdim. Malum seçilen bu konu, sadece mezhep arasında değil de mezhep içinde de ezcümle ihtilaflı konulardan biridir.

Bu tip (sathi ve yüzeysel) ihtilafların konuşulmasının gereksizliği hususunda pozisyonum olumludur, umuma hitaben yazılmışsa şayet. Lakin ilmî mahiyette olsa çok değerli bir mevzu ve takdire şayandır TARİHÎ meselelerin ele alınıp değerlendirilmesi.

Fakat bu tarihî mesele (Kur’anın nerede – nasıl toplanıp korunması) itikad ve inançla ilintili olduğu için tek tarih sayfalarında bu ihtilafa çözüm bulmanın bir anlamı yoktur; zira mantıklıca bakıldığında cümle rivayi ve tarihi kitaplarda ister-istemez ihtilaflara rastlanır; bu atanan başlık altındaki mevcut yazılarda görüldüğü gibi. Kısacası bu hususu muhtelif tarih kaynakları ile beraber din ve inancın ana temellerine de başvurmak lazım, ezcümle Kur’an, Akıl ve ... yoksa bu ilmî mevzu kasır ve akim kalır.

Malum bu gibi tartışmaların sonucu zihinlerin karışması ve bazı şüphelerin meydanda arz-i endam etmesine neden olur; konuya başlmadan evvel umumî zihniyetin açılması için müşterek nokta ve nüktelere değinmek lazım:

Şüphesiz mevcut Kur’an zatı itibariyle cümle tahrif ve muharrif şekillerden, değişme, değişiklik ve nushalara ayrılmaktan beri ve münezzehtir.
(Bu hususta kimsenin ihtilafı olmayacağından eminim; her ne kadar öyle bir izlenim bırakıldıysa da, tabi ki bu genel kaidenin istisnaları vardır, ilimden ve bilgiden yoksun olan saf ve sığ düşünceliler kaidenin dışındalar)

Zaten biz bu gerçek ve hakikatı kabullendikten sonra ihtilafın bir anlamı ve manası kalmaz, ve işte bu yüzdendir ki Müslim ve Müslimeler Allah-u Te’ala’nın emri esasınca ihtilafa düştükleri anda Habl-i Metin yani Kur’an-i Kerim’e sımsıkı sarılırlar. Hz. Resül, Ehl-i Beyt, Din evliyaları: “Ab-ı hayatımızdır Kur’an!”

Kur’an-i Kerim’in ehemiyeti hususunda her ne kadar konuşsak da yazsak yine azdır! Kelam-i Haktır!

Konuya geçiş yapalım bi iznillah.

Kur’an-i Kerimin toplanması ve korunması hususunda beş görüş vardır:
1-   Hz. Hatem-ul Enbiya Muhammed Mustefa (sallellahu aleyhi we alihi we sellem) zamanında toplanıldı.
2-   Birinci Halife Hz. Ebubekir zamanında toplanıldı.
3-   İkinci Halife Hz. Ömer zamanında toplanıldı.
4-   Başlangıcı Ebubekir döneminde ve itmamı-tamamlanması Ömer döneminde.
5-   Ösman’ın döneminde toplanıldı.
Görüldüğü gibi herkesin benimsemiş olduğu bir görüş var, ve kendi görüşlerine illa ki delil ve belge getirecekler. Eğer dikkat edilirse, biri Ebubekir dedi, diğeri Ösman dedi, diğeri de reddetti veya en azından şüphe altına bırakıp yanlış yönteme başvurduklarını belgelendirmeye çalıştı.
Varolan görüşlere ait istinadlardan teker teker ve etraflıca bahsetmek ne kalıba sığar ne vakte, ve ne bu naçizin havsele ve haline.
Lakin birinci görüş hariç, diğer dört görüş mensuplarının getirdiği delil ve sened, sadece ve sadece tarihi rivayetlerde takılı kalır durur (tıpkı muhterem Murtazaali biraderin aktarmış olduğu tarihi rivayetler gibi); çok doğal olarak bu traş edilen tarihi rivayetlerin farklılığı ve mensubatını araştırmak, şahsiyetleri tanımaya neden olacağı babından yararlıdır; yani bazı şahsiyetlere övgü ve övünç kaynağı bulabilmek için önemli hususları bazı özel kişilere nispet vermek istenilmiştir. Tıpkı İmam Ebû Hanife (r.a)’ın konumu gibi; o mubarek insanı yüceltmek için ellerinden geldiği kadar rivayet uydurdukları misali.
Söze başlarken tek TARİHÎ rivayetleri incelemekle bir yere varılmaz, zira bu mesele itikadi bir meseledir ve ana esasların ışığında tarihi rivayetlere bakmak lazım!
Muhterem Mêrxas biraderimizin aktarmış olduğu bilgiye göre Kur’an-i Kerim Ebubekir dönemindeki derlenmiş ve TASHİH edilmiş Kur’andır, ve bilinen benzeri misallar; bu ve bunun gibi görüşlerin tamamı tarihi rivayetler ve İNSANÎ yorumlar üzerine öne sürülmüştür; “şiirlerle karışabilirdi” – “gayri Arap müslimlerin lehçesi karışabilirdi” – “lafız değişikliği olabilirdi” bilirdi ve bilirdi gibi niteliklere haiz olacağı korkusundan veya varolan çeşitli ve muhtelif nushaların hakiki Kur’anla karışabilir diye hemen derlenmiş ve TASHİH edilmiş.
“Um” diye bilinen kitap-mushaf esas alınarak Ösman zamanında bu hale gelmiş diye söyleniyor ve benzeri tarihi rivayetler gibi.
Murtazaali biraderimizin de sözleri çelişkili geldi; komisyon hakkında bir kere Zeyd b. Sabit kabulleniliyor sizin tarafınızdan, daha sonra küçük olduğunu delillendirmeye çalıştınız, istinad ettiğiniz kitaplar da kaynak kitabı değil, rical ve diraye kitapları hususunda. Ehl-i Beyt düşmanlığını gündeme getirdiniz (burada bir nükte yatıyordur), ayetlerin yeri değiştirilmiştir BİLİNÇSİZCE dediniz, oysa misal olarak arzetmiş olduğunz ayetler Ehl-i Beyt hakkındadır sadece, ve bu bir tesadüf olamaz, bilinçsizliğe atfedilmesinin bir anlamı kalmayacak o zaman. Kur’ani Kerimin Tahrif edilmediğini söylediniz, oysa sizin aktarmış olduğunuz bilgiyi İmam Humeyni’den nakletmiş olduğunuz itikadi görüşü yanyana koyarsak Kur'an'ın tahrif ediliğini söylememiz gerekir.
BÜTÜN BUNLAR AKLÎ VE KUR’ANÎ DELİLLERE TERS DÜŞER.

Birinci görüşü, yani Hz. Resül  (sallellahu aleyhi we alihi we sellem) döneminden toplanılmış ve kitap halinde mevcut olduğunun delillerine geldiğimiz zaman, zaten diğer dört görüş kendiliğinden malum olacak Bİ İZNİLLAH.

Kur’an-i Kerim’in toplanılması, tertibi, dizilişi, tefsiri ve meali hz. Resulullah (sallellahu aleyhi we alihi we sellem) döneminde gerçekleşti. Efendimizin gözetiminde ve onun tedbiri altında.
          1-Allah (c.c) Kur’anı kıyamete kadar halklara hadî ve klavuz olsun diye indirdi.
          2-Bu amaç ve hedefin gerçekleşmesi, Kur’anın eksiksiz, ziyadesiz, değişmeksizin kalmasını gerektirir.
          3-Kur’anın eksiksiz, noksansız, ziyade ve izafesiz, değişime uğramaması, Allah’ın hidayetini ve Hz. Resul’un yönetimini gerektirir.
         4-   Hz. Resulullah’ın hekîm oluşu, geleceği gözönünde bulundurma özelliği bu önemli hususu önemsemeyip kendisinden sonrakilere bırakması hiç düşünülemez.
Zaten tartışılan mesele sayfaların iki cilt arasında kitap şeklini bulması noktasında olsa gerek. Hz. Resul, Kur’anın sure ve ayet kalıbında, sosyal ve ictimaî ihtiyaçlara göre tedrici olarak nazil olduğu ilk günlerden itibaren ayetlerin yazılmasını emretti ki, İmam Ali ve bazı diğer katipler tarafından tedricen nazil olan cümle ayetleri yazdılar ve yazılı olarak mevcud hale geldi. Bu bakımdan hiçbir sorun yok, lakin Kur’an ne zaman tam elimizdeki Kur’an gibi tanzim ve tertip edildi? İşte bu mesele müfessir ve Kur’an bilimi dallarındaki mütahassisler arasında, ehli sünnet ve ehli şia tarihçileri arasında ihtilaf noktasını oluşturmuştur, ki bu konuda farklı görüşler öne sürülmüştür.
Bu mevzu fevkalade muhim ve önemlidir, zira bu izlenimden Kur’anın tahrif edilip edilmediği ispatlanacaktır.

(Rab; dilerse devam edecek)

(Ricamı kırmayarak) konuyu inceleyerek kaleme alan ;

Seyyid Seccadê Huseynî yê Cûdî

HabiR
Ziyaretçi
« Yanıtla #36 : 18 Aralık 2009, 18:44:28 »

Seccad abim RABBİM sizden ve Seyyid Seccadê Huseynî yê Cûdî kardeşimizden razı olsun inşAllah.
tarafsız, ihtilafa mahal vermeyecek, sadece bir noktada/görüşte odaklanmayacak geniş bir görüş sunmuş bize... Devamını bekleyeceğiz inşAllah.
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #37 : 18 Aralık 2009, 20:35:15 »

Başlığın ismi şudur: Kuranı Kerim Nerede, Nasıl Toplandı? Nasıl Korundu? Kuranın nasıl korunduğu üzerinde asla durmadım. Şüphesiz Kuran Allah tarafından korunmuştur. Bu bir gerçektir. Ben Kuranın Orjinal hali ile tahrif edildiğini veya Kurana ekleme ve çıkarmaların olduğunu asla söylemedim. Kurandaki tahrifin kısacası ayetullah Humeyninin dili ile, "Bu rivayetlerin doğru olanı daha çok te'vil ve tefsir konusuyla ilgilidir. Yani Kur'an'ın lafız ve ibarelerinde değil, tefsir ve te'vili hususunda bir takım tahrifler olmuştur." Ve bunlara ek olarak eğer sizin de mantıklı bir izahınız var ise Ayet yerlerinin karıştırılmasını beyan ettim. Ve bu sözlerime Ehl-i Sünnet alim ve yazarlardan isimde sunduğum gibi konunun daha da anlaşılabilmesi için hem Sünni camiadan hemde Şii camiadan iki tanede kitap önerdim. Sunduğum delilli beyanlarda Halife tarafından atanan Komisyon üyelerine tarih ışığında kısa ve özet olarak biyografilerine de değinerek meselenin vahametini göstermek istedim. Nitekim ufak bir analizde bir çok yanlışın olduğu gözlemlenecektir. Aslında ben bu başlıkta sizin madde madde sıraladığınız toplama ve toplanma meselesine değinecektim. Ve bu konuda hem sünni ve hem de şii kaynakları derleyerek size sunmaya gayret edecektim. Fakat daha Zeyd bin Sabit sonrası Seccad kardeşimin özel tepkisini? alınca bu şevkim azda olsa kırılmış ve diğer komisyon üyelerini gittikçe kısaltmış ve baştan savma bir değerlendirmeyi beyan ederek meseleyi kendi nezdimde kapatmak istedim. Ve kapattım. Madem siz yazdıklarıma Edebi bir yazı ile yanıt verecektiniz neden ısrarla bu konulara değinmemin gereksiz ve boş olduğunu düşünüp ısrarla değinmemem konusunda görüş belirttiniz. Halbu ki ben size göre haklı olan tepkinizi daha fazla çekmemek için yazılarımı sansürlemekle kalmamış fazlasınıda sunmaktan vazgeçmişimdir. Dolayısı bu mesele burada bu şekli ile kısır kalmıştır. Benim tarihe gömülmüş ve tarihden başka bir şey bilmeyen bir Müslüman olduğumu düşünmenizi esefle karşıladığım gibi başkasına hazırlattığınız bu cevabıda esefle karşılamaktayım. Bu cevaba karşı inanın cevap yazmak isterdim. Ama ben aslında konuyu daha da detaylandıracak ve ışık tutmaya çalışacaktım. Ama bu gerçekleşmedi. Çünkü bu önemli başlık altında bu mesele bu kadar kısaca geçiştirilemezdi. Nitekim Kuranın toplanması üzerinde Seccad kardeşinde beyan ettiği gibi ihtilaflar vardır. Bize düşen ise bu konuda en sağlamlarını tespit edip o konu üzerinde değerlendirme yapmaktır. Fakat ihtilaf vardır konuşmayalım tabirinde görüş beyan etmek meselenin üstünü kapattığı gibi ihtilafı ve soru işaretlerini daha da derinleştirmektedir. Bu başlıkta benim beyan edeceğim son sözlerim bunlar olsun inş. Konu benim nezdimde kapanmıştır. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen bu iki kitaba müracaat edebilirler.

Bişnev
"Nalîna agirî..."
Yeni Üye
*

"Dilimden düğümü çöz"

« Yanıtla #38 : 19 Aralık 2009, 18:27:50 »

Seccad abim RABBİM sizden ve Seyyid Seccadê Huseynî yê Cûdî kardeşimizden razı olsun inşAllah.
tarafsız, ihtilafa mahal vermeyecek, sadece bir noktada/görüşte odaklanmayacak geniş bir görüş sunmuş bize... Devamını bekleyeceğiz inşAllah.

EyvAllah habir kardeşim...Rabbim konuya iştirak eden, ve okuyan müminlerden hoşnut olsun.

Bu konu benim aklımda bir çok soru işareti bırakdı. Zira bu ihtilafları ilk defa duydum. Bir şeylerin yanlış aktarıldığını yüreğim bana hissettiriyordu. Ama beni doğrulara götürecek ilmim de yoktu. Son bir kaç gün elimdeki kaynaklardan ve efradımda olan ilim ehli insanlardan beni bilgilendirmeleri hususunda yardım istedim. Allah c.c onlardan razı olsun. Ellerinden geldiği nisbette bana vakit ayırarak ilimlerini benle paylaştılar.

Bir aile dostumuz olan Seyyid Seccadê Huseynî yê Cûdî' de bunlardan biriydi. Kendisi izahat yapacağını, metni okuyarak kendi adıma ekleyebileceğimi dile getirdi. Ben bunu etik bulmadığımdan ve onun emeğine saygısızlık yapmamak adına ismini zikrettim...

İnş konunun devamını getireceğiz... Ve hep birlikte bu ihtilaflı mevzularda bilgi edineceğiz...

Haseten merxas ve Murtazaali kardeşlerimizden Allah c.c razı olsun. Araştırma yapmamı sağlayarak bu konuya vakıf olmama vesile oldular.

Fi eminillah

Kıyam
"iktidar;her yerdedir, DİRENİŞ'te...!
Tecrubeli üye
**

« Yanıtla #39 : 19 Aralık 2009, 23:34:32 »

Hiç şüphe yok ki, Kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız.Hicr/9

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 7 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: