0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: kurban hakkında  (Okunma Sayısı 571 defa)
_uMuT_
Mir Üye

seven sevilene tabi olur.

« : 04 Kasım 2009, 13:25:47 »

kurban kesmenın fıkhi hükmü nedir? özellikle şafiiler için. bizim burda bazı hocalar şafiilere farz deil deyip kesmiyorlar. şafiilerde kurban kesilmese her hangi bir mesuliyeti varmıdır?
Moderatöre Bildir   Logged

(dualar sana filistin)
theimam
Yeni Üye
*

« Yanıtla #1 : 05 Kasım 2009, 17:08:58 »

hanefi mezhebinde imkanı olanlar için VACİP. diğer mezheblere göre müekked bir sünnetir. Gücü yeten bir kimsenin onu terketmesi mekruhtur. bir hadis-i şerifte gücü yettiği halde kurban kesmeyen namazgahımıza yaklaşmasın buyruluyor.
birde bence şunu iyi anlamak lazım. hanefi mezhebinde farzdan sonra vacip gelir, diğer bütün mezheblerde farzdan sonra sünneti müekkede gelir. vacip=sünneti müekkede diyebiliriz.
MERXAS
MERXAS
Site Yöneticisi

RABBİM BİZİ KENDİNE DOST SEÇİNCEYE KADAR YAŞAT

« Yanıtla #2 : 06 Kasım 2009, 15:35:14 »

kim resulullaha itaat ederse Allaha itaat etmiş olur sunnet derken sunnete sıkı sıkı sarılmamız gerekmektedir sunnet omurde birkez yapmakla yada bazılarının yerine getirerek bazılarının üzerinden kalkan bişe degildir imknı olan herkesin bu emre itat etmesi gerekmektedir şafilerde vacip olmadıgından sunnet-i muekkede demişler hanifiler ise vacip demişler sunnet-i muekkede ile vacip arasında pekte bi fark yoktur slm ve dua ile...

GİDENLER HÜSEYNİ İŞ YAPMIŞTIR KALANLAR ZEYNEBİ İŞ YAPMALIDIR YAPMAYANLAR YEZİDİDİR....
_uMuT_
Mir Üye

« Yanıtla #3 : 06 Kasım 2009, 21:07:24 »

Allah razı olsun. peki sünneti müekkedenin terkinde her hangi bir vebal varmıdır?

(dualar sana filistin)
_uMuT_
Mir Üye

« Yanıtla #4 : 07 Kasım 2009, 09:41:08 »

umut abem kapıları zorluyorsun kurban kesmeye niyetin yok her halde.. Smiley Smiley

Allah iyiliğini versin abe Smiley krizden haberin yok galiba...
hem biz canımızı veriyoruz abe bırak başkaları kessin et niyetine kestikleri kurbanı...ali şeriati diyor ya abe İsmail'in yerine bir koyun kesmek 'kurban'dır.Fakat yalnızca kurban kesmek için bir koyun kurban etmek 'kasaplık'tır.
gelelim asıl mevzuya aslında hani bundan önce inzar demiştinya abe tam onluk bi şey bu. bazı şafiiler sünnet konusunda çok pasiftirler. hadi ikindi ile yatsının ilk sünnetini anladık gayri müekkede (Allah ın emriymiş gibi ısrarla kılmıyor bu sünnetleri) ya diğerleri? diğer müekked sünnetlere gelince de kazamız var diyiler kılmiler. tmm kazan var amenna de hade kazanı kıl onuda yapmiler. peki ne zaman kılacan kazaları teravihi bekliler. Allah aşkına abe bu işmidir? imam şafiinin kazası olan sünnet kılmasın fetvası bumudur? bende  imam şafiinin bu fetvasını okudum aynen şu şekil yazi kazası olan sünnet yerine kazasını kılsın kazasına o kadar önem versin ki ibriği elinde seccadesi omuzunda olsun fırsat bulduğu an abdestini alıp seccadesini sersin  kazasını kılsın. hatta bi yerde okumuştum imam şafii: kazası olan sünnet kılmasın kazasını kılsın her kim kazam var deyip sünnet kılmasa ve kazasını da kılmasa benim bu fetvama güvenip namazı eksik kılsa lanet gelsin ona. hal bu iken bu pasiflik bu gevşeklik nedir?
 kurban da yine öle adamın gücü var kesmeye diyi şafiiyim kesmesem de olur. peygamberimiz bi hadisinde kim sünnetimi terketse şefaatimi alamaz şefaatimi alamayan cenete gidemez demiyor mu. gelelim zekata adam onmilyarlarca para kazanıyor pamuktan şafiilerde zekat değmiyor deyip vermi zekatını. el insaf yaniiii... fitresini bi avuç buğday verir oda karşısındakini eze eze. fitremi kabul ettin mi fakir adam he diyecek kısık bi sesle üç kere bağıracak kabul ettin mi...ünlem!!! adam karşısında konuşacak mecal bırakmayacak. bi avuç buğdayı verene kadar. fitrede kaide bi insanın üç öğün karnını doyuracak kadar olması lazım die biliyorum. kendisi 5 çeşitle zıkkımlanacak (söz meclisten dışarı) ama zavallı fakir adam bi avuçla idare edecek.
 tabi şafiilerin hepsi yapıyor demiyorum ama maalesef gördüklerimiin çoğu yapıyor. hani bakara 93 te ağır deil mi yazmıştım ya işte lafımı burda geri alıyorum inzara çok ihtiyacımız var çokkkk...

(dualar sana filistin)
kuranehli
Üstad Üye

"Ey örtüsüne bürünen kalk ve uyar"

« Yanıtla #5 : 07 Kasım 2009, 10:11:36 »

Smiley)

Allah iyiliğini versin.

meseleye şafilerden başlamışsın. Tabii haklı olduğun yönler  çok. Yanlız mesele şafii veya hanefi hanbeli meselesi dğeil.

Mezhepler kolaylaştırmak içindir. Sünneti terk etmek için değil. ,Sorun birazda insanlarımızdaki islami ve imani nopktalardaki eksiklikten geliyor.

selam ve dua ile

¥üяєğiм∂є вiя  нicrαn yαrαsı vαя...ünlem
Suanur
Yeni Üye
*

« Yanıtla #6 : 11 Aralık 2009, 10:07:39 »

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu.

İlerisi için yatırım yaptığım birikmiş bir param var. Bana kurbanın vacib olup olmaması hakkında düşündüm ve araştırdım ama henüz tam bir sonuca varamadım. Hanefi mezhebine göre 85 gr altının karşılığında parası olan kurban kesmeli diyor. Altın piyasasından da hiç anlamam. İnternette yaptığım araştırmalara göre de altının ayarları vs. var. Ben neye göre hesaplama yağacağımı da anlamadım. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Birde şu durum var ki henüz evli değilim. Bu durumda bu birikmiş para bana ileride lazım oalcağından acaba hanefi mezhebindeki kuralların dışında mı kalıyor yoksa içinde mi?

( Bir miktar parasi, bir miktar da altini olan kimse, sayet her ikisinin toplami 85 gram altina esit gelirse, zekat vermekle mükellefdir. Safilere göre böyle bir ilave yapilamaz.Bir kimse zekatla mükellef olabilmesi için nisap miktari altina veya paraya sahip olmasi gerekir.Safiilerde nisap miktari 72 gram altindir. Paranin zekati 1/40 ( % 2.5 )'dir. )
_uMuT_
Mir Üye

« Yanıtla #7 : 11 Aralık 2009, 10:31:13 »

a.selam ve rahmetullah..

hanefi mezhebinde eyer kazandığınız parayı ailenize vermiyorsanız ve bu miktar 85 gr altını geçmişse size kurban düşer. . ve kazandığınız parayı şayet ailenizden bir büyüğe veriyorsanız (anneniz babanız abiniz vs vs vs) kesmek onlara düşer.

(dualar sana filistin)
Suanur
Yeni Üye
*

« Yanıtla #8 : 11 Aralık 2009, 11:06:59 »

Aileme vermiyorum.Takı süs tarzı şeylerde almadım. nakit para olarak duruyor. Ama ileride olursa evlilik hazırlığı için kullanıcam. 85 gr altın ne kadar ediyor. ayarlara gçre değişiyor rakam anlamadım gitti.
theimam
Yeni Üye
*

« Yanıtla #9 : 11 Aralık 2009, 13:26:10 »

hanefi mezhebinde asli ihtiytaçlar hariç elinde 80,18gr altın veya değerinde bir mala veya paraya sahib olan herkes kurban kesmesi vacibtir, ve bu paranın da zekatını vermesi gerekir. şafii mezhebinde ziynet eşyalarına zekat düşmez yani kadının üzerinde takı olarak kullandığı altına zekat düşmez. fakat günümüzde  bir takım kurnaz şafii kardeşlerimiz tüm paralarını altına çevirip hanımına  takıyor ve diyor ki bu ziynet eşyasıdır. bu mantık yanlıştır. bu konuda evli ve bekar arasında da fark yoktur.  günümüz şartlarında 80,18*49= 3928,82 eder. bu kadar parası olan zekat da verir kurbanda keser.( NOT: ALTIN FİYATLARI HER ZAMAN DEĞİŞTİĞİ İÇİN O GÜNÜN ŞARTLARINA GÖRE HESAPLAMAK LAZIM)
Sayfa: [1] 2 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: