0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Namazın ortaklığı üzerinde düşünmek..  (Okunma Sayısı 171 defa)
Le_Nasbirenne
Yeni Üye
*

Hayya-alel İman--Hayya-alel Cİhad

« : 24 Nisan 2010, 19:31:57 »

Ben yolun bir bölümünde, günahımı düşünmüş ve daralmışken, bana; günahları öyle düşünerek temizleyemezsin, abdest al, namaza dur, tevbe et ve arın denmişti adeta… Namazla arın denmişti.”

Elbette yolda yürürken veya bir yerde otururken de tefekkür, dua ve tevbe mümkün ama Allah, kendisine teslim olmak isteyen kulları için özel bir alan oluşturuyor. Bu alan namazdır. O alanda, olanca itaat ve samimiyetle teslimiyeti yaşamak gerekiyor. Namazı farklı değerlendirip, onda itaat ve teslimiyeti yaşamayanlar için “veyl olsun” itabı uygun görülüyor.

Namazla korunamayanlara, namazla ortaklık kuramayanlara yönelik olsa gerek bu itab…

Mesela namazlarını korumayanlara; eda ettiğiniz namaz sizi neden kötülüklerden alıkoymadı, oysa namaz kötülüklerden alıkoymak içindi, yoksa siz namazı korumadığınız için mi namazla korunamadınız?

Mesela namazın önemine dair sorular… Alışverişi için namazından vazgeçenlere yöneltilecek sorular…

“Sana namazdan soracaklar bir gün;

Yalnızca kılıp kılmadığını değil,

Namazını koruyup korumadığını,

Namazla korunup korunmadığını,

Kıyamın anlamını ve sendeki anlamsızlığını,

Rükûnun anlamını ve sendeki anlamsızlığını,

Secdenin anlamını ve sendeki anlamsızlığını,

Sana namazdan soracaklar bir gün…

Ve o gün namazı sorduklarında,

Tanırım, en iyi arkadaşlarımdandır diyebilecek misin?”

Namazın arkadaşlığı… Namazın ortaklığı…

Peki, namaz benim arkadaşlığımdan ve ortaklığımdan şikâyetçi olursa ne derim diye düşündün mü?

Kendine sordun mu mesela; arkadaş senin en iyi arkadaşın kim?

En iyi arkadaşım?

En iyi arkadaşım boş işler…

En iyi arkadaşım boş şeyler…

En iyi arkadaşım şüpheli şeyler…

Bunlarla mı yürüyorum yoksa bütün samimiyetimle söylemeliyim ki; en iyi, en sadık arkadaşlarımdan biri namazdır diyebiliyor muyum?

Zaman geçiyor denir, zaman geçerken namaz da geçiyor. Zamanda namaz saklı ve namazda zaman…

Bu bir tesadüf değil, namazla zaman ortak…

Ve bu bir apaçık hatırlatma…

Namazla arkadaş, ortak olmak için ve namazın arkadaşlığından, ortaklığından bıkmamak için…

Hayatları karartan nice arkadaşın, ortağın karanlığından namazın aydınlığına ulaşabilmek için…

Günde beş kez güneşten önce doğmanın güzelliğine ulaşmak, o güzelliği yaşamak için…

Hayata besmeleyle başlamanın güzelliğini tadabilmek için…

Namaz nedir ve sen namazın neresindesin diye sorduklarında, bana mı sordunuz şaşkınlığını yaşamamak için…

“Namaz güneşten önce doğmanın ve hayata değer katmanın, gecenin karanlığında aydınlığı dilemenin ve aydınlığa kavuşma özlemiyle var olmanın, hayatın sahibine sığınmanın, beni arındır demenin eylemidir” diyebilmek için…

Haydin namaza ve kurtuluşa diye çağıran ezan sesine yabancılaşmamak için…

Herkes istediği şeye koşabilir veya istediği şeye çağırabilir… Çağırıcılardan biri de her gün beş vakit minarelerden duyurur çağrısını: Haydin namaza ve haydin kurtuluşa der. Dileyen duyar ve uyar, dileyen duymaz ve uymaz… Ama duyana ve uyana da, duymayan ve uymayana da hesap gününde ilk sorulacak şeyin namaz olduğunu yazıyor kitabımız…

Bir kez daha sormuş olayım; namazla ortak olabildik mi? Bu ortaklıkla, aldatması olmayan ticareti bihakkın yaşıyor muyuz, yaşamak için çabalıyor muyuz veya bu ortaklığı, bu ticareti gerçekten ciddiye alıyor muyuz?

Necip Cengil..
Moderatöre Bildir   Logged

Cihadsız,Savaşsız,Kansız,Sakatsız Allahın Dininin Muzaffer Olacağını Zanneden Kimseler,Bu Dinin Tabiatını İdrak Edemeyen Kimselerdir! Onlar Vehme Kapılmışlardır.Davetçilerin Heybeti,Davetin Şevketi,Müslümanların İzzeti Savaşsız Olamaz!
cürmümile
Bırakın savaşçı onuruyla ölelim!
Üstad Üye

Ümmetimin SUSKUNLUĞUNU Sana şikayet ediyorum...

« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2010, 19:38:00 »

Peki, namaz benim arkadaşlığımdan ve ortaklığımdan şikâyetçi olursa ne derim diye düşündün mü?

işte bunu düşünmeyenlere Allah ne yapacak biliyor musunuz?
cevap:namazlarını yüzlerine çarpacak (MaazAllah)
Moderatöre Bildir   Logged

ALİ İMRAN 191. Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru ünlem
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: