0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: RAFİZİLER KİMLERDİR..  (Okunma Sayısı 292 defa)
Murtazaali
Yeni Üye
*

« : 05 Ocak 2011, 12:24:18 »

Rafızî :Gelmeyenlere, destek vermeyenlere değil, Dönenlere ve Terk edenlere verilmiş bir ad'tır. ikisi çok farklı şeyler.

... ve dolayısı ile biz tarihi bilgiler ışığında kimlere 'Rafizi' dendiğini öğrenmiş olduk.

RAFİZİLER KİMLERDİR?
Moderatöre Bildir   Logged
vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #1 : 05 Ocak 2011, 12:41:37 »

RAFİZİLER KİMLERDİR?

Bunun cevabını Şehid Fethi Şikaki'nin Şii-Sünni İhtilafı Yapay Bir Kavgadır adlı yazısının şu paragrafı ile vermek istiyorum.

İfade şudur:

Üstad Enver Cundi "El İslam ve Hareket-ut Tarih" kitabının 242. sayfasında şöyle demekte:

"Rafizîler, ne Şia'dırlar ne de Sünnî". Der.

Bende aynı fikirdeyim.

sonuç olarak da Üstad Sabir Tuayme  şu ifadesi ile,

"Şia ve Sünnî arasında esasta hiç bir fark olmadığı gerçeğini söylemek gerekir. Çünkü hepsi Tevhid üzeredirler, sadece fer'î meselelerde ihtilafları vardır. Bu ise Sünni mezheplerin kendi aralarındaki ihtilafları gibidir. Hepsi de Kur 'an ve Sünnet üzere bina olmuş dinî esasları kabul etmekteler. Bütün İslamî desturlarla amel ederek helali helal, haramı haram bilmekteler. Sonuçla, Şia ve Sünnî İslam çerçevesi dahilinde iki mezheptir; esasları da Kur'an ve Resulullah'ın sünnetinden alınmıştır. "
("Tehaddiyat Emam-el Urubeti ve'l İslam" sayfa 208)

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
Murtazaali
Yeni Üye
*

« Yanıtla #2 : 05 Ocak 2011, 12:48:17 »

Bunu Fethi Şikaki diyor! Fethi Şikakiye Ehl-i sünnet Dünyasının bakış açısını az çok biliyoruz. Bu tür sözlerinden dolayı bir çok sünni alim onu şii olarak etiketlemekde kimi radikal kesimde onu seyyid Kutup, Mevdudi sınıfına sokarak kötülemektedir.

Ben Ehl-i Sünnet'in geneline dayanarak soruyorum. Ehl-i Sünnete Göre RAFİZİLER kimlerdir?

Fethi Şikakinin sözünü bile dikkate alırsak yine şu soruyu soruyorum...PEKİ AMA KİMDİR BU RAFİZİLER...
vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #3 : 05 Ocak 2011, 13:00:55 »

râfızî ;Terk edenler, ayrılanlar mânâsına  anlamına geldiğini biliyoruz.
Yani İmâm-ı Zeynel'âbidîn'in vefâtından sonra oğlu Zeyd'den ayrılarak, Eshâb-ı kirâm (Peygamber efendimizin arkadaşları) düşmanlığında taşkınlık gösteren, hazret-i Ebû Bekr ve hazret-i Ömer'in halîfeliklerini kabûl etmeyen kimselerin mensûb olduğu fırka. Terk edenler, ayrılanlar mânâsına râfızî denildiğini biliyoruz.

Râfızîler, Zeyd bin Zeynel'âbidîn Ali, "İmâmdır" dediler. Zeyd'e, Ebû Bekr ile Ömer'e karşı durmak için beraber hareket etmelerini istediklerinde, O da büyük dedem olan Resûlullah'ın SALLAllahü aleyhi ve sellem sevdiği iyi kimselere düşmanlık edemem dedi. Bunun üzerine Zeyd'in yanından ayrıldılar. Râfızîler hazret-i Ali'yi seviyoruz; onu sevmek için, Eshâb-ı kirâmın hepsine veya birkaçına düşman olmak lâzımdır diyorlar. Bu tür düşünceleri onları doğru yoldan ayırdı. (Fîrûzâbâdî, Şehristânî)

Tarihi bilgilerimizde hata ve aynılgı yoksa Biz rafizi taifesinden bunu anlıyoruz üstad. Birilerinin dediği gibi günümüz imame şiası ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. YADA EĞER 'İMAM ALİYİ SEVMEK RAFİZİLİKTİR' DİYEN BİR ANLAYIŞA SAHİP BİRİLERİ VARSA, BENDE İMAM ŞAFİİ'NİN BEYANIYLA CEVAP VERİRİM:
EĞER ALİ'Yİ SEVMEK RAFIZILIK İSE BEN DE RAFIZIYIM

Biz rafizilik mevzusunu bu şekil biliyoruz.

Sizce kim bu rafiziler?
Necidiler, neyi amaçlamışlardır?

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: