0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Siz Ne Düşünüyorsunuz?  (Okunma Sayısı 247 defa)
HasanHüseyin
Tecrubeli üye
**

« : 22 Kasım 2010, 12:37:23 »

Allah'ın selamı hepinzin üzerinde olsun

Ailenin verdiği eğitim ve çevrenin çocuk üzerindeki etkinin ne derece önemli olduğu hepimizce malumdur. Ama aynı ailede aynı çevrede yetişmiş iki çocuktan biri islamı dava edinebiliyor diğeri de tam tersi islama düşman kesilebiliyor. Mesela Hz Adem’in Habil ve Kabil iki oğlunu örnek verebiliriz. İkisi de peygamberin eğitiminden geçmişler. Hz nuh’un oğlu babasına iman etmemiştir.
Peygamber Efendimiz sav tebük seferine çıkarken tebükte irad ettiği hutbesinde ‘’ yaramaz ve haydut kişi, daha anasının karnında iken haydut ve yaramazdır.’’ diyor. Benim takıldığım nokta çocuğun takvası, aile eğitimindeki yeri nedir? Verdiğim örnekleri düşündüğümde takvanın doğuştan olduğu akla geliyor.
Bu takva, sonradan kazanılan bir şey değil mi?
Bazen düşünüyorum takva doğuştan olabilir. Çünkü aile eğitimi ne kadar iyi olsa da ve çocuk İslam konusunda büyük ilme sahip bile olsa islamı yaşamıyor. Doğuştan gelen tava olmayınca İslamı ne kadar iyi bilmesi onun için bir faydası olmuyor.
Böyle olunca da aklıma şu geliyor takva bizim irademiz dışında ve bir kader midir? Doğuştansa aile çocuğunun ahireti için bütün çabası boşuna olmuyor mu ya da ne kadar faydalı olur? Bu kendi irademiz dışında olunca cennet cehennem niye?
Ben bunları düşünüyorum ama kafamda kesin bir yargıya varmış değilim. Ben eminim ki mantıklı bir açıklaması vardır. İşin içinden çıkmayışım benim kendi sorunum. Yani İslamda bir mantıksızlık olduğunu asla düşünmüyorum. Bu konu da yorum yapıp benim kafam da ki dağınıklığı kaldırmanız için yorum yapmanızı rica ediyorum.
Moderatöre Bildir   Logged
Âl-i İmran
Yardımcı Yönetici

“Batın-ı kalp ayine-i sameddir ve ona mahsustur”

« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2010, 13:40:34 »

Bu yazıdan şu soruları çıkartabiliriz

1.çocuğun takvası, aile eğitimindeki yeri nedir?

2.Bu takva, sonradan kazanılan bir şey değil mi?

3.takva bizim irademiz dışında ve bir kader midir?

4.Doğuştansa aile çocuğunun ahireti için bütün çabası boşuna olmuyor mu ya da ne kadar faydalı olur?

5.Bu kendi irademiz dışında olunca cennet cehennem niye?

Takva, lugat manası çekinmek sakınmak ve korkmaktır. Her doğan islam fıtratı üzerine doğar yani takva formatı yüklenmiş olarak dünyaya gelir. Ama takva sahibi olmak yani müttekilik dediğimiz zaman farklı bir olayla karşı karşıyayız. Kuranı Kerime baktığımız zaman takva sahipliğini - müttekiliği -  Allah`a yakîn hasıl olma durumu görüyoruz.

Müttaki, dahasonra o format gereği çevresel etkenlerle takvayı kuşanan  kişi demektir.

zamanımız el verdiğince soruları cevaplamaya çaılışalım inş..

İntizarınla çöller deli divaneydi, Firkatin bir kor idi, Alev idi dile ey YAR …
Âl-i İmran
Yardımcı Yönetici

“Batın-ı kalp ayine-i sameddir ve ona mahsustur”

« Yanıtla #2 : 23 Kasım 2010, 23:58:05 »

4.Doğuştansa aile çocuğunun ahireti için bütün çabası boşuna olmuyor mu ya da ne kadar faydalı olur?

Doğuştan islam fıtratını yüklenmiş olarak dünyaya gelen çocuk daha sonra ebeveynin ve çevresinin iyi eğitimi ile bu özelliğini geliştirir ve muttaki olur. Yine çevresel etkenlerle yanlış eğitilen çocuk  fıtratında var olan bu özelliği kaybeder ve rotasını batıldan yana değiştirir.  Bu şu örneğe  benzer,  yeni aldığınız bilgisayara henüz hiç bir virüs bulaşmamış ve gerekli proğramlar yüklenmiş olduğu halde kullanıma hazırdır. Daha sonra bilgisayarınızın kullanım sürecinde çeşitli etkenler ile  temiz proğramlara virüs bulaşmaya  başlamış ve bilgisayarınızı temizlemediğiniz sürede  çökme noktasına gelmiştir. Ebeveyn çocuğu yölendirir ve onu iyi eğitmeyi hedefler, ondan virüsleri temizleyebildiği sürece  çocuk iyi eğitilecek ve temiz kalmayı başarabilecektir. Yani kendi başına bırakılan bir çocuğun elbette toplumun hastalıklarına kapılabilme rizki vardır.iyi bir ebeveyn toplumun hastalıklarına karşı çoğun antivirüsü olarak görev yapar.ve çocuk yaratılışında önceden var olan takva formatını onu koruyarak   ve kuşanarak muttakiler sınıfına dahil olur.

İntizarınla çöller deli divaneydi, Firkatin bir kor idi, Alev idi dile ey YAR …
têkoşîn
İnsana en lazım iş, en mühim vazife, Yüce Allah'a karşı muhabbet peyda etmek ve esmasına yapışmaktır
Site Yöneticisi

« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2010, 23:44:18 »

İnsanlar islam fıtratı üzere doğar.Bu fıtrat bir dengedir;kötülüğede iyiliğede meyledebilir.Çocuğun ilerideki takvasında ailenin rolü büyüktür ancak belirleyici değildir.Eğer belirleyici olsaydı (Haşa)kötü bir anne ve babadan doğan çocuğun suçu ne?
Allah'ın mutlak adil olduğunu biliyoruz.O adaletsizlik etmez.Kullardan istenen takva kulun kaldırabileceği miktardadır.Dolayısıyla Allah insandan takva istemişse onu elde edecek kabiliyetlerde vermiştir.Ancak onu bu kabiliyetleri kullanmada serbest bırakmıştır.Kul dilerse bu kabiliyetlerini kullanıp takvaya ulaşabilir.
Takvanın oluşmasında eğer aile belirleyici olsaydı kötü aileden iyi; iyi aileden kötü çıkmayacaktı...
Allah'ın doğuştan verdiği olursa ki burda imtihanın bir anlamı olamayacaktı.
Demek burada belirleyici olan kişinin kendi çabasıyla kazandığıdır.Ailenin buna etkiside vardır ancak kısmidir.

Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: