0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: ***Soru*** ( Kurmanci/Kürtçe )  (Okunma Sayısı 661 defa)
SidaR
Ziyaretçi
« : 28 Aralık 2009, 15:09:30 »

esselamu aleykum,
Kürtçe hangi dil grubu içerisinde yer alıyor? Kürtçe kurmanci aynı şey mi? Kurmanci ya da Kürtçe  lehçe midir yoksa dil midir?

Bakın Azad Kılıçaslan'nın yazısının bir kesitinde şunlar geçiyordu;

Bütün doğal nimetlerden mahrum edildikleri gibi dilleri konusunda da sıkıntı yaşayan kürtler, zazaca, kurmanci, sorani, gorani lehçelerini kullanmaktadırlar. Hint dil ailesinin bir kolu olan dillerini halen serbest kullanamıyorlar.

Burada kurmancinin lehçe olduğunu söylüyor. Peki bizim dilimiz hangisi oluyor Kürtçe mi? Yoksa bizim kendi dilimizde kurmaci kelimesi türkçede kürtçe olarak mı geçiyor?

Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Moderatöre Bildir   Logged
cebelinur
dogruhabergazetesi.com
Yardımcı Yönetici

ŞİMDİ DUA ZAMANIDIR......

« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2009, 18:12:40 »

benim de bildiğim azad kılıçarslanın dediği gibi. kürtçe genel olarak kullanılır. konuşulan dil ise kurmanci, zazaki ..vs. gibi

Kabrin arkası için çalışınız. Hakiki saadet ve lezzet ordadır.
vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2009, 22:59:42 »

kürtçe=kurdish=kurdi  bu ifadeler konuşulan dilin adıdır. tıpkı, ingilizce=english, Türkçe=Türkish=Turki gibi

Kurmanci; Kürtler içerisinde en fazla yaygın olan lehçedir. Kurmanci'nin bir çok şivesi vardır. Bu şiveler içerisinden Botani bir anlamda merkez şive konumundadır. Zaten bütün şiveler birbirine benzemektedir. Bu bir anlamda Türkçe'deki şive farklarıyla kıyaslanabilir.
Örneğin, Erzurum'da Elazığ'da, Trabzon'da ya da Kastamonu'da konuşulan Türkçe'den söz edilebilir.

Kurmanci; Sorani, Kelhuri ve Leki gibi Kürtçe'nin lehçelerindendirler.

sıralamayı yapacak olursak :

Dil grubu sınıflandırması Hint-Avrupa dil ailesi

Hint–İran dilleri

İran dilleri

İran Kuzey-Batı

Kürtçe

Kurmanci
...

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2009, 13:01:43 »

Allah razı olsun inşAllah vuslat abim..
Peki Kürtçenin bir dil olduğunu nelere dayandırabiliriz.
vuslat
Site Yöneticisi

« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2009, 14:23:16 »

Allah razı olsun inşAllah vuslat abim..
Peki Kürtçenin bir dil olduğunu nelere dayandırabiliriz.

Anne yada babamızla konuşmalarımıza dayandırabilririz Smiley

SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2009, 14:29:34 »

Anne yada babamızla konuşmalarımıza dayandırabilririz Smiley
Cheesy

Hayır abi ben onu demek istemedim. Bizim okuldan bir hoca Kürtçe dil değildir demiş. Neye dayanarak demiş anlamadım. küçük bir bölgede konuşulan lazca nasılsa Kürtçe de aynıdır demiş. Tekoşin abime sormuştum. bana Kürtçenin 3000 yıllık geçmişi var demişti.
vuslat
Site Yöneticisi

« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2009, 14:32:19 »

Hayır abi ben onu demek istemedim. Bizim okuldan bir hoca Kürtçe dil değildir demiş. Neye dayanarak demiş anlamadım. küçük bir bölgede konuşulan lazca nasılsa Kürtçe de aynıdır demiş. Tekoşin abime sormuştum. bana Kürtçenin 3000 yıllık geçmişi var demişti.
o hoca neye dayanarak 'Kürtçe dil değildir' demiş acaba?. o hocayı görürsen 'bildiklerini konuş, bilmediklerin hakkında sus ki, seni hoca sansınlar' de... Smiley

SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2009, 14:34:40 »

o hoca neye dayanarak 'Kürtçe dil değildir' demiş acaba?. o hocayı görürsen 'bildiklerini konuş, bilmediklerin hakkında sus ki, seni hoca sansınlar' de... Smiley
Smiley çok haklısınız Smiley
cebelinur
dogruhabergazetesi.com
Yardımcı Yönetici

ŞİMDİ DUA ZAMANIDIR......

« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2009, 23:56:14 »

Cheesy

o öğretmeni görsen deki yalan söylüyorsun üleeyynn... Cheesy
ozaman türkiye türkçesi diye hiç birşey yoktur. neden mi? çıkartalım doğuyu güneydoğuyu, karadenizi de çıkartık. geriye bir kaç il ve bir kaç kelime türkçe kaldı. birde konuştuğumuz türkçenin nekadarı türkçe olduğunu birde kendisi sölesin.
o öğretmen kesin fasişt zihniyetli biridir. sizin bir devletiniz bile yok gibisinden laflar edenlerdendir.
 o öğretmene ne açıklarsan sana inanmayacaktır. en iyisi siz işinize bakın o işine baksın.  Smiley

Kabrin arkası için çalışınız. Hakiki saadet ve lezzet ordadır.
seriyye
Üstad Üye

Allaha teslim olan eşyayı teslim alır.

« Yanıtla #9 : 30 Aralık 2009, 03:18:56 »

evvela ana dil gurupları belirtilmelidir.bu konunu sürekli tekrarlanması elbette kışkırtma amaçlıdır.çünkü günümüz dünyasında dil ikinci plana düşmüştür.ancak kürtçeyi yok sayanlar, sonradan türeme lisanlarına uygun alfabe bulup arapça ve farsçasız bir alfabe yapsınlarda görelim.bizlerin bu oyuna gelmeyip vasa bilimsel ve ırkçı tavır sergilemeden konuya vakıf olmak gerektiğini düşünüyorum

Sayfa: [1] 2 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: