0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: SORUYORUM? SİZE Allah TEK OLDUĞU HALDE NEDEN KUR'AN DA BİZ ! DİYOR?  (Okunma Sayısı 456 defa)
Yusuf-i Güneri
Yeni Üye
*

AllahIN SELAMI ÜZERİNİZE OLSUN

« : 19 Şubat 2010, 21:58:28 »

ÖRNEK VERMEK GEREKİRSE  MÜSLÜMAN OLMAYAN BİR TANESİ  MÜSLÜMAN OLMAK İSTERSE VE SORARSA?
“Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiyâ, 107)

ünlem ünlem  ünlem ünlem
Moderatöre Bildir   Logged

SidaR
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2010, 14:11:50 »

"Bana dua edin, icabet edeyim." 3

"Ben cinleri ve insanları ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım" 4

Evet, sadece birkaç misal olması bakımından meallerini verdiğimiz bu âyetler gibi daha pek çok âyet-i kerimelerde Yüce Rabbimiz, kendi zâtından "Ben" mânâsına gelen zamirlerle ifade etmektedir. Bu âyetlere dikkat edilirse, "Bana verdiğiniz sözü", "Kabul ederim", "Beni sordukları vakit", "Benden korkun" gibi ifadelerin doğrudan Cenab-ı Hakkın zâtıyla ilgili olduğu ve arada hiçbir vasıta kabul etmeyeceği görülür. İşte Allah'ın "Ben" diye hitap ettiği âyetlerin büyük ekseriyeti hep zâtıyla ilgilidir.

"Biz" diye hitap edilen âyet-i kerimelerde ise, umumiyetle arada bir vasıta vardır. Meselâ Kur'ân'ın indirildiğini haber veren bütün âyet-i kerimelerde "Biz indirdik" buyurulur. Bütün âyetler vahiy kanalıyla indirildiğine göre, burada Allah ile Peygamber (a.s.m.) arasındaki vasıta, bir melek olan Cebrail'dir (a.s.). Yine "Bulutla gölge yaptık"5 gibi âyetlerde işi yaptıran Allah, işi yapan "Allah'ın memurları" mesâbesindeki meleklerdir. Ancak burada, meleklerin "memur" olarak vasıflandırılmasını, insanların işlerini kolaylaştırmak için kullanma zorunda kaldıkları memurlarla kıyaslamaktan kaçınmak lâzımdır. İnsanlar acizliklerinden dolayı memur tutuyorlar; Cenab-ı Hak ise kâinatta hükmeden kudretinin icraatını ilân etmek, onlar vasıtasıyla azametini bildirmek için melekleri istihdam ediyor.

"Hiç şüphe yok ki, Kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız." (Hicr Suresi, 15:9)

"Biz insanı en güzel biçimde yarattık." (Tin Suresi, 95:4)

Dikkat edilirse Cenab-ı Hakk'ın "biz" dediği yerlerde sebeplerin kullanımı da söz konusudur. Mesela, üstte verilen ayetlere baktığımızda Kur'anın indirilişi ve insanın yartılışı anlatılmaktadır. Kur'anın indirilmesinde Hz. Cebrail, insanın yaratılmasında ise anne ve babası sebep olarak görev yapmaktadır.

alıntı

kördüğüm
kırıntı
Üstad Üye

inadına özgürlük inadına direniş...

« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2010, 16:15:57 »

arkadaşım

http://www.vuslatsevdasi.com/forum/ynt_bilgi_yarismasi_genel_kulturumuzu_gelistirelim-t4033.120.html

http://www.vuslatsevdasi.com/forum/ynt_bilgi_yarismasi_genel_kulturumuzu_gelistirelim-t4033.140.html

sayfasında böyle bir soru sorulmuş ve cevabı verilmişti.oraya bakarsanız faydası olur inş

...:::Rabb'im tut ki elimden, düşmeyeyim:::...

Yusuf-i Güneri
Yeni Üye
*

« Yanıtla #3 : 20 Şubat 2010, 23:19:55 »

Allah RAZI OLSUN CEVAPLARINIZ GÜZELDİ İŞTE GERÇEK MÜSLÜMAN BUDUR .

Yusuf-i Güneri
Yeni Üye
*

« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2010, 18:15:28 »

DİN HOCAMIZIN CEVABI:Allah C.C KENDİNİ ÜSTÜN GÖRMEZ O YÜZDEN BEN DEMİYORDA BİZ DİYOR.
ASLINDA HERKES BİLİYOR AllahIN TEK OLDUĞUNU ONUN YARATTIĞINI O YÜZDEN Allah BEN DEMİYORDA BİZ DİYOR..
Allah RAZI OLSUN

vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #5 : 21 Şubat 2010, 18:36:20 »

Allahü teâlânın Ben demesi yüce zatına göre, Biz demesi, isim ve sıfatlarına göredir. İsim ve sıfatlarının çokluğu zatının birliğine zıt değildir. Çünkü isim ve sıfatların hepsi, zata aittir. (Ruh-ul-beyan c.1, s.37)

Kuran'da Allah kendisi için birinci çoğul şahıs olarak "Biz" ifadesini de, birinci tekil şahıs olarak "Ben" ifadesini de kullanır.
Bu Arapça'nın dil özelliğinden kaynaklanır. Arapça'da ve başka bazı dillerde de azamet, yücelik ifadesi olarak bazen bir kişi kendisi için birinci çoğul şahıs olarak "Biz" ifadesini kullanır.
günlük kullandığımı dilde, ve başka dillerde de karşımızda tekil şahıs varken yücelik, saygı ifadesi olarak ikinci tekil şahıs olan "Sen" yerine "Siz" demekteyiz. Türkçe'de tekil olarak yaptıklarımız için de bazen birinci çoğul olarak "Biz" ifadesini kullanırız, fakat bu karşımızdaki tekil şahıs için çoğul olan "Siz" ifadesini kullan-mamız kadar yaygın değildir.

Kısacası, Allah tevazu yapmaz, tevazu insanlara yaraşır, Allah için değildir. Allah azametini, yüceliğini, saygınlığını belirtmek için bu ifadeyi kullanır. Kuran Arapça inmiş bir kitaptır, bu yüzden Kuran'da Arapça dil özellikleri, Arapça deyimler bulunur. Allah'ın tekliği tüm Kuran'ın en temel mesajıdır ve Kuran'ın yüzlerce ayetiyle apaçıktır.

...yani Allah azze ve celle Kur' an-ı Azimüşşan da kendi vahdeti ile alakalı, varlığı ve birliğini vurgulayan ayetlerde BEN kavramını kullanır. Diğer husular ile alakalı mevzular da BiZ kavramı devreye girer.

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
cürmümile
Bırakın savaşçı onuruyla ölelim!
Üstad Üye

Ümmetimin SUSKUNLUĞUNU Sana şikayet ediyorum...

« Yanıtla #6 : 21 Şubat 2010, 18:58:15 »

çorbada benim de tuzum bulunsun istedim
Benim de bildiğim Allah'ın biz dediği yerde muhakkak başka birileri de araya girmiştir(Ör:Melekler...) Bir rivayete göre Allah onların da gönülleri hoş olsun diye böyle yapmıştır.
Ayrıca düşünecek olursak sadece Allah'a dua edilebileceğine göre "Bana dua edin icabet edeyim." denir. vesselam...

ALİ İMRAN 191. Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru ünlem
cebelinur
dogruhabergazetesi.com
Yardımcı Yönetici

ŞİMDİ DUA ZAMANIDIR......

« Yanıtla #7 : 21 Şubat 2010, 21:08:04 »

inançsız bir arkadaş aynı soruyu sormuştu? neden "biz"? ve şunuda ekliyor. klasik imamların dediği gibi "saygıdandır" demeyin inanmıyorum.

evet mantıklı izahı risalei nurda var. cevaplar aynı yukardaki gibi. o bunu duyduktan sonra ilk defa bu söylenilenler mantıklı geldi dedi. sanırım işaretül icazdaydı

Kabrin arkası için çalışınız. Hakiki saadet ve lezzet ordadır.
Yusuf-i Güneri
Yeni Üye
*

« Yanıtla #8 : 22 Şubat 2010, 08:52:54 »

ŞİMDİ BAZI İNSANLAR SORABİLİRLER?
BU SORUYU SORAN İNANÇSIZDIR.BU SORUYU SORAN CAHİLDİR DİYEBİLİR.
AMA ŞÖYLE SÖYLEYENDE CAHİLDİR!
HOCAMIZ BİZE SORDU CEVAPLAYAMADIK
HER SORUNUN CEVABINI BİLSEK İYİDİR
TABİ SORUYA GÖRE DEĞİŞİR
Allah RAZI OLSUN

Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: