0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: 'Tefecilik ve Faiz Sosyal Bir Afettir'  (Okunma Sayısı 111 defa)
MERXAS
MERXAS
Site Yöneticisi

RABBİM BİZİ KENDİNE DOST SEÇİNCEYE KADAR YAŞAT

« : 30 Eylül 2011, 09:52:46 »

BATMAN - Geçen hafta içinde Batman merkezli Batman ve Cizre'de tefecilere yönelik operasyon yapılarak 6 kişi tutuklandı. Bu operasyondan sonra son yıllarda iyice yaygınlaşan faiz ve tefeciler konusu gündeme geldi. Tefecilerin kurbanları, genellikle işleri iyi gitmediğinden bankalardan kredi alamadıkları için tefecilere başvurmak zorunda kalan esnaf ve diğer vatandaşlardan oluşuyor. Bu batağa saplanan ve katlanan faizi ödeyemeyen borçlular bütün mallarını kaybettikleri gibi sonuç bazen intihara kadar gidebiliyor.

Batman ve bölge illerinde toplumu saran ve manevi bir kene gibi insanlara yapışan toplumun belası olan bu sosyal afetle sorunla ilgili olarak araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmada muhataplar genellikle isimlerini vermek istemediler.

Bazı Meslekleri Kullanıyorlar
İsmini vermek istemeyen bir kuyumcu; tefecilerin, genelde kuyumculuk ve emlakçılık adı altında çalıştıklarını belirterek, "Batman'da 300'e yakın tefecinin yüzde 25'i kuyumculuk, yüzde 25'i kuyumculukla beraber emlakçılık, yüzde 25'i yazın tarımla, kışın kuyumculukla uğraşıyor. Geriye kalan yüzde 25'i de kuyumculuk adı altında tefecilik yapmaktadır." şeklinde konuştu.

Toplumun faize kendini alıştırdığını söyleyen ve bunu çarpıcı bir örnekle açıklayan bir başka kuyumcu da; "Ben bir şahsa bir aylığına 500 gr altın borç verdim. Bir ay sonra paramı istediğimde borçlu şahıs bana 'şu an sıkıntım var altınları devredin' yani yaklaşık 50 grama yakın üstüne eklemenizi istedi. Biz teklifi kabul etmeyip paramızı istedik. Haram helale dikkat etmeyen biri olsaydı kabul eder ve kuyumcu tefecilikle suçlanırdı." diyerek başından geçen olayı anlattı.

Dünya Malına Doymayan İnsan Hırsıyla Tefecilerin Eline Düştüm
Faiz ve tefecilerden dolayı mağdur olan H.Ç, tefecilerin eline nasıl düştüğünü ve başına gelenleri anlattı. Aldığı bir arsaya 10 dairelik bir apartman yapma planı olduğunu, 10 dairenin 3 dairesinin arsa sahibinin 7 dairesinin de kendisine kalacağını belirterek, "Dünya malına doymayan insan hırsıyla kendi başıma 7 dairemi bitirip arsa sahibinin 3 dairesini de almayı düşünüyordum. Biraz paraya ihtiyacım oldu. Kendi dairelerimden bir tane satacağıma hepsi benim olsun zaten çalışıyordum diye düşündüm. Durumum iyi idi, 2 dükkânım da vardı. Bir yerden borç bulup sonra ödeyeceğimi hayal ettim. Faizsiz borç almak için bankaya başvurmadım. Bir kuyumcudan borç para istedim. Borç para yerine ticaret adı altında vadeli borç altın verdi. Benim paraya ihtiyacım olduğu için dükkândan çıkmadan altınları hurda fiyatına sattım. Oradan zarar ettiğimi de çalışıp karşılarım düşüncesiyle kabullendim. Aldığım altın 500 gram iken yaklaşık 600 gram olmuştu. 500 gramı ödeyemezken 600 gramı hiç ödeyemedim. En son katlanan borcumu ödeyemeyince 7 daire ve 2 dükkânımı da sattım. Hala borçluyum. Allah'a şükür Allah'a inancım olduğu için bu süreçte ne kendi canıma ne de borç aldıklarımın canına kaskettim. Bunların hepsini Allah biliyor. Şu an küçük bir dükkânım var çalışıp borçlarımı ödemeye çalışıyorum" diyerek içine düştüğü durumu özetledi.
Görüştüğümüz bir vatandaş şahit olduğu bir tefecilik olayına kısaca değindi. 11 milyarlık çeki bir tanıdığının 2 aylığına altına çevirip çeki kırdığını ancak 2 bin TL kesinti yapıldığını ve Çek ödeme tarihine geldiğinde çekin ödendiğini fakat borcun bitmediğini ifade etti.

Faizciler Allah ve Resulü ile Savaşıyorlar
Faiz ve tefeciliğin toplumda açtığı yara ve İslam'daki yeri ile ilgili görüşlerini aldığımız Molla Enver Kılıçarslan Hoca, insanların malını; hile, oyun, hırsızlık ve faiz ile almaya tefecilik denildiğini ifade ederek, "Tefecilik şu ana has bir şey değil İslam öncesinde de var olan bir şeydir. Allah (cc) Kuran-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: "Mallarınızı haram yollar ile beraber yemeyiniz." Hatta cehalet devrinde insanlar malları borçla veriyorlardı. Ödeme zamanı geldiğinde ödeyemeyince borçlu alacaklıdan biraz zaman vermesini ister. Alacaklıda borcun üstüne borç katlar ben de sana zaman tanıyayım. Mesela bir milyonu bir buçuğa, bir buçuğu ikiye katlanarak borçlu öyle bir duruma geliyor ki borcunu ödeyemiyor. Alacaklı borçlunun parasını fazla yapıp katlayarak zamanla hür bir insanı kendilerine köleleştiriyorlardı. Allah (cc) bu tür insanların oyunlarından dolayı gazaba gelerek faizi terk etmelerini emretti" dedi.

Faizle ilgili olarak Allah'u (cc) Teâlâ'nın Bakara: 278-279 ayetlerinde, "Siz milletin mallarını haram, oyun, hile ve faiz yollarla yemeği terk edin, eğer terk etmezseniz, o halde Allah ve Resulü'nden (size karşı açılmış) bir savaş olduğunu bilin…" buyurduğunu hatırlatan Kılıçarslan Hoca, Peygamberimizin de (sav) Hadis-İ Şerifte, "Kıyamet günü melekler faiz yiyen kişilerin ellerine silahlar vererek alın Allah ve resulü ile savaşacaksınız. Hadi kendinizi hazırlayın Allah sizinle savaşacak" buyurduğunu vurgulayarak, "Hâşâ kim Allah'la savaşabilir. Bunun için insanların mallarını haramla, kumarla, oyun ve hile yollarıyla ne şekilde olursa faizdir" şeklinde konuştu.

Faizin günahının Kuran-ı Kerim'de bütün günahlardan büyük olduğunu kaydeden Kılıçarslan Hoca, İmam Malik'in kitabında faizle ilgili bir misali şu şekilde anlattı: "Bir insan İmam Malik'e giderek "içki içmenin bütün günahlardan daha büyük olduğunu talakla yemin ederek 'içki içmekten daha büyük bir günah varsa eşim benden boşansın' demiştir. İmam Malik de, "Git ben yarın sana cevap vereceğim" der. Daha sonra İmam Malik o şahsa şöyle buyuruyor; "Kuran-ı Kerim'i baştan sona kadar baktım. Faiz günahından başka büyük günah görmedim. Eşin senden boşandı."

Peygamber Efendimizin (sav) bir hadisi şerifte, "Bir dirhem bile faizle yemek otuz altı zinadan daha büyüktür" başka bir hadisi şerifte de, "Faizin yetmiş günahı var en küçük günahı, annesi ile zina etmektir." Buyurduğunu vurgulayan Kılıçarslan Hoca, "Bugün de görüyoruz ki mal mülk sahibi bazı insanlar tefecilerin eline düşerek hile, oyun ve faizle her şeylerini ellerinden alarak ortalıkta bırakıyorlar. Bunun için faiz günahından büyük bir günah yoktur." ifadelerini kullandı.

Allah'u Teâlâ'nın Kuran-ı Kerim'de faiz dışında hiçbir günah hakkında, "Allah ve Resulu'nden (size karşı açılmış) bir savaş olduğunu bilin" ve hadiste, "Allah ve Resulu ile savaşmaya kendinizi hazırlayın" denilmediğini kaydeden Molla Enver Kılıçarslan Hoca, "Çünkü insan günlerce, aylarca hatta yıllarca ter döküyor, çalışıyor eziyet görüyor bir miktar mal-mülk topluyor. Ama faizciler onu hileyle elinden alıyorlar" dedi.

Müslüman toplumun sosyal bir afet olan faiz ve tefeciliği terk etmesi ve zor durumda olan kardeşlerine karşılıksız borç vermelerini önemle vurgulayan Kılıçarslan, "Şahsın bir ihtiyacı, sıkıntısı olur o ihtiyacını karşılamak için bir insan ona borç verir. Borcun hayrını Allah Resulü (sav) bir hadisesinde, miraca gittiğimde ben gördüm ki, 'Sadakanın hayrı bire on iken, borcun hayrı ise bire on sekizdir.'" diye buyurduğunu ve herkesin buna dikkat etmesini istedi
Moderatöre Bildir   Logged

GİDENLER HÜSEYNİ İŞ YAPMIŞTIR KALANLAR ZEYNEBİ İŞ YAPMALIDIR YAPMAYANLAR YEZİDİDİR....
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: