0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: ULUS MU MİLLET Mİ?  (Okunma Sayısı 175 defa)
vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« : 30 Kasım 2008, 23:04:13 »

ULUS MU MİLLET Mİ?

Tayyip Erdoğan’ın “Tek devlet, tek bayrak, tek millet” şeklindeki sözleri tartışılmaya devam ediliyor. Vecdi Gönül’ün devletin gizli mantığını açığa vuran mübadeleye ilişkin sözleri de tartışılıyor. Stratejistler, A. Öcalan ile Y. Küçük’ün aynı şeylerden söz ettiklerini şaşkınlıkla anlatıyorlar.

Cehalet, yalnızca cehalet

Yargıtay eski başsavcısı 367 namıyla meşhur Sabih Kanadoğlu, Pamukkale üniversitesinde düzenlenen programda yaptığı konuşmada hem haddini aştı, hem de cehaletini sergiledi. Kanadoğlu, konuşmasında “Ümmet, son padişahın dediği gibi bir sürü ve kendisini çoban zanneden bir zavallının beyanından ibarettir” dedi. Laikliğin evrensel bir tanımının olmadığını iddia eden eski savcı, Türkiye’nin kendine özgü laiklik anlayışı geliştirdiğini savundu. Kanadoğlu, ayrıca tarihte “Türk milleti” ifadesini ilk kullanan kişinin Atatürk olduğunu söyledi.

27/12/2007

Öylesine sığ, öylesine dar bir düşünce sistemi ile karşı karşıya kalınca insan ne diyeceğini şaşırıyor. Zihni bin dört yüz yıllık devasa kültür ve medeniyeti, düşünce mirasını kavrayamayan küçük bir beyinden neyi bekleyebiliriz ki? Ümmet kavramının dili, rengi, coğrafyayı, iklimleri aşan ihtişamını görebilmek için önce düşünebilmek, insani hedef ve gayelere sahip olabilmek gerekir. “Ulus”un dar ve bencil çerçevesi “Ümmet”in geniş ufkunu nasıl tanımlayabilir?

Laikliğin evrensel bir tanımı yokmuş. Hangi beşeri ideolojinin evrensel bir tanımı var ki? Hangisi her coğrafyaya her kültüre aynı formatta uygulanabilir ki? Hangisi fıtratı, iyiliği, erdemi, insana –ama her insana- saygıyı esas alır ki?

Ya “Türk milleti” kavramına ne demeli? Cehalet her şeyi öylesine çürütmüş ki elini nereye atsan elinde kalıyor. “Millet” İslami bir kavramdır ve din, mezhep, şeriat anlamlarında kullanılır. Atatürk “Türk milleti” derken “Türk dini”, “Türk şeriatı”mı demek istedi? Kanadoğlu, bundan “Türk ulusu” ifadesini mi anlıyor? “Ulus” kelimesi Türkçe’de ne zaman kullanılmaya başlandı? Neden “Milli Hakimiyet” ifadesi “ulusal egemenlik” olarak değiştirildi?

Türkiye’nin hikayesi, İslami köklerinden zorla koparılmanın, koparılmaya çalışılmanın hikayesidir. Tersyüz edilen kavramlar, değişen tanımlar, takip, tarassut ve mahkemeler… zindanlar, idamlar, korkular… sanki George Orwell, bizim hikayemizi anlatmıştı.

Türk olunacak, ol!

AİHM, Türkiye’den iki kelimeyi sormuş. Resmi olarak “Türklük” ve “Türk Milleti” kavramlarının tanımlarını, sınırlarını sormuş. AİHM neden böyle bir şeyi sormuş, diye düşündüm. Herhalde etnik ayrımcılık ile ilgili bir başvuru olmuş, onlar da sonuca gitmek için tanım istemişler diye düşündüm. Sanırım yanılmışım.

Bir süre önce Mazlum-Der’in düzenlediği “Etnik ve dini ayrımcılık” sempozyununa uğramıştım. Sempozyumdan önce sergiyi dolaşırken şöyle bir afiş dikkatimi çekti: “Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür” Herhalde ırkçı zihniyeti tanımlayan bir afiştir diye düşündüm. Irkçı zihniyet neler yapmıyordu ki? “Budun” isimli ırkçı örgüt, Kürt nüfusun Türk nüfusu geçmemesi için Kürtlerin kısırlaştırılmasını teklif etmişti. Daha önceleri de Abdullah Cevdet adındaki yaratık, Türk ırkının temizlenmesi için Macaristan’dan damızlık erkek getirilmesini teklif etmişti. Abdullah Cevdet’in de tıpkı Ziya Gökalp gibi daha önceden bir Kürt ırkçısı olduğunu da bu arada belirteyim.

Neyse ben ırkçı zihniyet deyip geçecektim ki, afişin en altındaki yazı dikkatimi çekti: “Anayasa Madde: 66” Yani şimdi bu ifade anayasanın bir maddesi idi. Demek ki “Ben Kürdüm” “Ben Arabım” “Ben Çerkezim” “Ben Lazım” diyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı aslında bir anayasa suçu işliyor. Anayasa suçu o kadar çok kişi tarafından işleniyor ki artık takibi de yapılamıyor.

Siz siz olun sözlerinize dikkat edin. İşgüzar bir savcı “Ben Kürdüm” dediğinizde başınıza iş açabilir. Öyle ya ne demiş anayasa: “Türk olunacak, ol!”

HASAN SABAZ-DOĞRU HABER GAZETESİ

Moderatöre Bildir   Logged

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
muhammed-i dava
Tecrubeli üye
**

« Yanıtla #1 : 01 Aralık 2008, 20:03:50 »

Değarli paylaşımınız için  Allah c.c razı olsun...
Moderatöre Bildir   Logged

Gün gelir Yusuf'un gömleğini elbet koklar,hasretin kör gözüne süreriz be canım ANNEM. Ve birgün güneş bizim için de doğar elbet,kasvetli ve sisli dağların ardından...
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: