0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Üstad Bediuzzeman; Nebiler Yurdunun Sürgün Evladı!  (Okunma Sayısı 935 defa)
muhakemat
Yeni Üye
*

« : 29 Eylül 2009, 19:53:06 »

Yıl 1958, yer Isparta. Üstad sürgünde dir. O yıl orada askerlik görevi yapan Mele Selim Zemzem ile beraber Şeyh Misbah adında Silvan’lı iki Kürt genci Üstad’ın ziyaretine giderler.

Üstad’ın yanına vardıklarında, Üstad Şeyh Misbah ile özellikle ilgileniyor. Nereli olduğunu ve kimlerden olduğunu soruyor. Şeyh Misbah kendini tanıtıyor. Bunun üzerine Üstad, Silvan’ın bazı tanınmış ailelerini soruyor.

Daha sonra Şeyh Misbah kendisinin güzel sesli olduğunu ve kasideleri güzel okuyabildiğini söylüyor. Üstad bunun üzerine Şeyh Ahmedi Cıziri’nin Meynenoş isimli Kürtçe kasidesini okumasını istiyor. Şeyh Misbah bu kasideyi Üstad’a okuyunca, Üstad çok hoşlanıyor ve memnun oluyor. Bundan sonra Şeyh Misbah bazı Türkçe kasideler de okuyor. Fakat bu kasideler fazla Üstad’ın dikkatini çekmiyor ve Üstad bunlarla pek ilgilenmiyor.

Üstad Şeyh Misbah’a soruyor; Mele Şeyhmus (Cigerxwin) adında bir Kürt şairi çıkmış, kâfirdir diyorlar, onun şiirlerini de biliyor musun?

Şeyh Misbah bildiğini söylüyor. Ve Üstad ondan bir tane şiirini okumasını istiyor. Şeyh Misbah da Cigerxwin’in meşhur ‘ Ey Welat, bo çı parçe parçe maye bın desti neyar...’ adındaki şiirini okuyor. Şeyh Misbah okumaya başlar başlamaz Üstad’ın gözünden yağmur damlaları gibi yaşlar akmaya başlıyor ve vücudu kor ateşi gibi kıpkırmızı oluyor. Üstad Şeyh Misbah’a bağırarak: Çık git buradan, yaralarımı deştin, eski Said’i hatırlattın. Üstad Şeyh Misbah’ı meclisinden kovuyor ve Şeyh Misbah da kendi birliğine dönüyor.

Ertesi günü öğle namazından sonra bir jip Şeyh Misbah’ın birliğine geliyor. Gelenler Üstad’ın talebeleri dir ve Üstad’ın Şeyh Misbah’ı getirmelerini istediklerini söylerler. Şeyh Misbah onlarla beraber Üstad’ın yanına varır. Üstad ona hitaben şöyle der; Dün seni kovmamın nedeni sana kızmam değil, o halde kimseye görünmek istemediğimdendir. Cigerxwin’in imanı Kaf dağından büyüktür. O şiir beni çok etkiledi.

Bu günden sonra Üstad Şeyh Misbah’ı kendisine Kürtçe şiirler okuması içi her hafta iki-üç kez yanına çağırır. Şeyh Misbah da Üstad’a Şeyh Ahmedi Cıziri, Cigerxwin ve Şeyh Abdurrahman Axtepi gibi Kürt şairlerinin şiirlerini okur.

İşte sadece bu anı Üstad’ın her zaman atayurdunun hasretiyle yandığını ispatlıyor.

Kaynak: Şeyh Misbah. Kendisi Kozluk'un Gundê Şabê beldesindendir. Fakat Farqin'de yetişmiş ve halen (2007 yılı itibarıyla 65-70 yaşlarında) Diyarbakır'da yaşamaktadır.

Selam ve dua ile

Hilmi Yeşiltaş

Not kendimiz bizzat diyarbakıra gidip bu şahsı bulup olayın doğruluğunu sorduk Allahın adına kasem ederk herşeyin doğru olduğunu söyledi...
Moderatöre Bildir   Logged

Cümle tahiyyat, ol Hâkim-i Ezel ve Hakîm-i Ezelî ve Rahmân-ı Lemyezelîye elyaktır ki, bizi İslâmiyetle serfiraz ve şeriat-ı garrâ ile sırat-ı müstakîme hidayet etmiştir.
têkoşîn
İnsana en lazım iş, en mühim vazife, Yüce Allah'a karşı muhabbet peyda etmek ve esmasına yapışmaktır
Site Yöneticisi

« Yanıtla #1 : 30 Eylül 2009, 09:49:32 »

solcu kafir(kafirliğini kendisi söylüyor) daha doğrusu mürted Cigerxwin'i de kaf dağı kadar imanlı yaptınız ya helal(ünlem) olsun size... Smiley

muhakemat
Yeni Üye
*

« Yanıtla #2 : 30 Eylül 2009, 10:40:39 »

'nun' kardeşim seni tebrik ediyorum çok orijinal bir tesbit yapmışsın...

têkoşîn .neden böyle diyorsn braye delal herkesi kafir mürted olarak gösteriyorsunki elinde kesin senidin varmı? hadi varsa diyelim gene demen uygun düşmez. kafirin yüzüne karşı bile kafir demek uygun deildir . gene üstadın çok orijinal bir cümlesi kafirse o kii senin kafir demenle eline birşey geçmez ama deilse sana kalan onun günahı kalır.
wesselam

Cümle tahiyyat, ol Hâkim-i Ezel ve Hakîm-i Ezelî ve Rahmân-ı Lemyezelîye elyaktır ki, bizi İslâmiyetle serfiraz ve şeriat-ı garrâ ile sırat-ı müstakîme hidayet etmiştir.
têkoşîn
İnsana en lazım iş, en mühim vazife, Yüce Allah'a karşı muhabbet peyda etmek ve esmasına yapışmaktır
Site Yöneticisi

« Yanıtla #3 : 30 Eylül 2009, 11:10:39 »

'nun' kardeşim seni tebrik ediyorum çok orijinal bir tesbit yapmışsın...

têkoşîn .neden böyle diyorsn braye delal herkesi kafir mürted olarak gösteriyorsunki elinde kesin senidin varmı? hadi varsa diyelim gene demen uygun düşmez. kafirin yüzüne karşı bile kafir demek uygun deildir . gene üstadın çok orijinal bir cümlesi kafirse o kii senin kafir demenle eline birşey geçmez ama deilse sana kalan onun günahı kalır.
wesselam

herkesi derken kimi kast ediyorsun? Ben Cigerxwine mürted dedim.Başka kimse için onu kullandım.
Ne deseydim senin verdiğin bilgilerin yanında? Kafdağı kar imanlı olduğunu tastik mi etseysim?
Allah  kafire kafire kafir, müşrike müşrik demiş ben ne diyeceğim?

İşaretül icaz da münafıklar bahsini çıkararak münafık ve iki yüzlü olan siyaset erbabını hoşnut ettiler.  
demişsin. Bizde bir mürdete müslüman diyerek birilerini hoşnut etmeye mi çalışalım?

muhakemat
Yeni Üye
*

« Yanıtla #4 : 30 Eylül 2009, 11:31:39 »

herkesi derken kimi kast ediyorsun? Ben Cigerxwine mürted dedim.Başka kimse için onu kullandım.
Ne deseydim senin verdiğin bilgilerin yanında? Kafdağı kar imanlı olduğunu tastik mi etseysim?
Allah  kafire kafire kafir, müşrike müşrik demiş ben ne diyeceğim?

demişsin. Bizde bir mürdete müslüman diyerek birilerini hoşnut etmeye mi çalışalım?
solcu kafir kafirliğini kendisi söylüyor derken kastınız cigerxunmu? oysa eyer nerde demiş mümkünse kaynak gösterebilirmisiniz hem bende aydınlanmış olurum.

Ayrıca mülk Allahın istediğine istediğini der Smiley

têkoşîn
Site Yöneticisi

« Yanıtla #5 : 30 Eylül 2009, 11:39:20 »

solcu kafir kafirliğini kendisi söylüyor derken kastınız cigerxunmu? oysa eyer nerde demiş mümkünse kaynak gösterebilirmisiniz hem bende aydınlanmış olurum.

kardeş, konuyu neden o kadar basite indirgiyorsun. Ben kafirim mi demesi gerek? Sosyalist partilerle beraber olması, bu uğurda mücade etmesi...yetmiyor mu?

Ayrıca mülk Allahın istediğine istediğini der Smiley
İnsanda Allah'ın dediği gibi demek zorundadır  Smiley

muhakemat
Yeni Üye
*

« Yanıtla #6 : 30 Eylül 2009, 11:43:00 »

rabbim ayağımızı sırtı mustakimden ayırmasın

têkoşîn
Site Yöneticisi

« Yanıtla #7 : 30 Eylül 2009, 11:44:15 »

amin

vuslat
Site Yöneticisi

Sözüm tükendi, manayı sessizliğe yükleyip sustum

« Yanıtla #8 : 30 Eylül 2009, 21:25:53 »

tekoşin arkadaşın bazı yorumlarını okuduğumda  sanki o yorumları MHP li biri yazmış gibi. Kurd kelimesine galiba bir takıntısı var. cigerxwin ile ilgili düşümcelerin acaba kurd ve bölge halkı için şiir yazması, o dönemde dini çıkarlarına alet eden bir kısım insanı eliştirmesi mi.sosyalist partilerle çalışmış. acaba o dönem de kaçtene islami parti vardı. ikincisi peygamberimiz medine döneminde muşriklere karşı yahudilerle antlaşma ve ticaret  yapmıştır. sen önce araştır ustad böyle bir şey yazmışmı.varsa kanıtların yaz ona buna hakaret kafir demeye hakkın yoktur. hem kafir olana bile kafir denilemez

vala kardeş bizi tanıyan herkes biliyorki bizim islam'ı ahlakımızdan başka paha biçilebilir hiç bir kıymetli eserimiz yoktur. kaldıki vasat konuşunca ya mhpli, yada pkk li oluyoruz Smiley
rabbim biliyorki biz ikisinden de çok uzağız. ikisininde zihniyeti aynıdır ve ikiside bize aynı mesafe kadar uzaktır. yakınlık dereceleri hiç yoktur.
hatta idaa ederimki, onlar bile çıkar ve menfeat olunca dost, yandaş ve kardeş oluverirler. sözkonusu  davetçi müslüman olunca, güçlerini birleştirip  müslümana saldırırlar...

KurdÎslam  kardeşim neden hüsnüzan göstermiyorsun. bak bizim ansiklopediler dolusu paylaşımlarımız oldu, hangi ifademiz tevhide ters bir çizgide seyir etmiş. Nun kardeşin ifadesini okuduysan 'şiiri müslüman, kendisi müşrik' ifadesi bunu net anlatıyor bize.

cixerxeyn önce camii imamdır. daha sonra,  Marksizmi ve Leninizm ile amel eden bir şahsiyettir. öyleki bu kişi ''komünist şair Cigerxun'' olarak anılır. Lenin Şafağı onun eserleri arasında yer alır.

şimdi senin mantığın kürt olsunda çamurdan olsun mantığı ise kusura bakmayın, bizim onlarla gönül ilişkimiz olmadı ve olmazda ayeti kerime: 'Sizin dostunuz (veliniz), ancak Allah, O'nun elçisi, rüku' ediciler olarak namaz kılan ve zekatı veren mü'minlerdir.'' MÂİDE - 55
şimdi bir müslüman olarak dostumuzu seçerken ırkına'mı? bakalım. yoksa onun müslüman olup olmadığına mı?...
yav kardeş bir müslüman olarak  bu kişinin neyini savunuyorsunuz siz. adam kürt'tür. tamamda ondan sonrası önemli değil mi?
'kafire bile kafir denilmez' miş. iyide kuran-ı kerim kime kafir diyor, kafirlerin özelliklerini ayet ayet buraya mı? yazalım şimdi yani...kardeş bizim bildiğimiz Kâfire müslüman, müslümana da kâfir denilmez. yoksa adam kominist ise, bu taifenin müslümanını gören varsa örnek getirsin. ben bu yaşıma kadar öyle birinin varlığına şahitlik etmedim...

kendi kavmimizin sosyalist kominist kürtleri biz müslümanların kanını azmı akıttı. aklınızı başınıza alın. süphanAllah.

Ya Rebbî! ez Ji bela û zehmetîya, arîkarî te dêxwazîm. Ez xwe davim te...
têkoşîn
Site Yöneticisi

« Yanıtla #9 : 01 Ekim 2009, 15:15:09 »

tekoşin arkadaşın bazı yorumlarını okuduğumda  sanki o yorumları MHP li biri yazmış gibi. Kurd kelimesine galiba bir takıntısı var. cigerxwin ile ilgili düşümcelerin acaba kurd ve bölge halkı için şiir yazması, o dönemde dini çıkarlarına alet eden bir kısım insanı eliştirmesi mi.sosyalist partilerle çalışmış. acaba o dönem de kaçtene islami parti vardı. ikincisi peygamberimiz medine döneminde muşriklere karşı yahudilerle antlaşma ve ticaret  yapmıştır. sen önce araştır ustad böyle bir şey yazmışmı.varsa kanıtların yaz ona buna hakaret kafir demeye hakkın yoktur. hem kafir olana bile kafir denilemez
Konuya ne kadar islami baktığınız kendini eleveriyor.Yirmi ikinci  mektupta üstad sana cevap vermiş. İyi oku: " Bir zaman, bu garazkârâne tarafgirlik neticesi olarak gördüm ki, mütedeyyin bir ehl-i ilim, fikr-i siyasîsine muhâlif bir âlim-i salihi, tekfir derecesinde tezyif etti. Ve kendi fikrinde olan bir münafığı, hürmetkârâne medhetti. İşte, siyasetin bu fena neticelerinden ürktüm, "euzubillahi mineşşeytani vessiyseti" dedim, o zamandan beri hayat-ı siyasiyeden çekildim."

Sayfa: [1] 2 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: